9 hurtige tips til at vælge den rigtige belysning i dine rum

Belysning

Indholdsfortegnelse

En ting, der er vigtigt at huske på under hele processen med at vælge den rigtige belysning er, at lys med en varm undertone, er tilbøjelig til at gøre dig træt, men samtidigt skaber det også hyggelig stemning i rummet. Derimod kan lys med kolde undertoner gøre dig mere opmærksom på dine omgivelser og dit arbejde.

I forhold til hvilke slags lamper, du skal købe, skal du overveje rummets størrelse og funktion. Pendellamper med nedadrettet lys gør ofte et rum mindre, og vil virke mørkere, end det egentlig er. På den anden side vil standerlamper med flere grene nemt kunne oplyse et rum, og få det til at virke større.

Hvis du overvejer at anskaffe dig nye lamper, skal du også overveje, din boligs farver. Er dit gulv, vægge eller dine møbler mørk, kræver det en del mere belysning, end hvis hele indretningen bestod af lyse farver.

 

Entréen/Bryggers

Disse rum er ofte multifunktionelle, omend man vasker tøj, stryger, har opbevaring eller byder gæster velkomne, er det vigtigt med den rigtige belysning. Ligesom i køkkenet, er det vigtigt, at man ikke skygger for sig selv, når man arbejder. Loftspots, der er sat op med den rette vinkel, og som eventuelt kan drejes, vil derfor være en oplagt mulighed.

 

Stuen

Dette rum er ofte et samlingspunkt for hele familien. Her snakker man sammen, ser fjernsyn og hygger med hinanden. Rummet kan beriges med den hyggelige stemning, ved brug af forskellige lamper rundt omkring i rummet. En gruppe af tre pendellamper i hjørnet, kan gøre rummet større, og man undlader at lave mørke hjørner, der bryder den hjemlige stemning. Dette kan også gøres med en standerlampe.

 

Elselskaber

Køkkenet

I denne del af din bolig, er det yderst vigtigt at vælge den rigtige belysning. Køkkenet er en arbejdsplads, og derfor skal belysningen være af de kolde toner, da disse ikke har en døsende stemning. Vælger du lys spots i dit loft, skal du huske, at du ikke må skygge for dig selv, så de skal sættes op på det rigtige sted med den rette vinkel.

 

Spisebordet

Ved spisebordet anbefales det med en lampe, der hænger hen over bordet som den rigtige belysning. Dog skal du huske på, at den helst ikke skal blænde nogen, der sidder ved bordet – store som små personer. Lyset skal både kunne lyse bordet op, da man ofte spiser mad, laver lektier, eller spiller brætspil ved sådan et bord.

For at opnå en mere hyggelig stemning kan man nemt vælge mere lys i de varme toner langs væggene eller i vindueskarmene. Hertil kan man med fordel også vælge at få en dæmper på lyset, der nemt kan understøtte den hyggelige stemning.

elpriser

Soveværelset

I dette rum skal du have det varme lys, da du skal sove og slappe af. Dine sengelamper skal derfor skabe en hyggelig stemning, men også være praktiske, da de muligvis også bruges som læselamper.

Har du også dit klædeskab i soveværelset, skal du også have en god belysning til dette. Her kunne spots i den rette vinkel være en god ide, da de ikke fylder i rummet, men skaber masser af lys. Dog kan du med fordel vælge en naturlig tone, der bedst afspejler lyset, der er ude i den virkelige verden, fremfor de unaturlige varme og lyse toner, som er valgt til nogle af de andre rum.

 

Børneværelset

Alt efter børnenes alder, er belysningen anderledes. Når de er små, skal de have et varmt lys, der med fordel kan dæmpes, som de kan sove i. Børneværelserne plejer også at være der, hvor de ofte leger, så et godt lys, der nemt kan oplyse rummet jævnt, er også et must.

Til de ældre børn og teenagere, er det også vigtigt med den rigtige belysning ved deres skrivebord, hvor de ofte laver lektier og benytter computeren. Derudover er det selvfølgelig også altid en god ide, med en læselampe der giver et godt lys om aftenen.

 

Badeværelset

Ligesom entréen/bryggers og køkkenet, er det vigtigt med den rigtige belysning i sådan et rum som badeværelset. Her barberer man sig blandt andet, og lægger makeup, hvilket kræver et godt lys. Altså skal lyset foran spejlet ikke komme bagfra eller direkte oppefra, da dette skaber meget markerede skygger i dit ansigt.

Det er også en god ide med flere forskellige lyskilder, da disse kan sprede lyset mere jævnt i rummet. Dog ønsker de fleste også et stemningsfuldt lys, der gør badeværelset rart at være i. Altså skal man i dette rum blande de varme og kolde toner.

 

Kontor

På kontoret er den rigtige belysning meget betydningsfuld, da det er der, du skal arbejde og fokusere. Dette betyder at du skal vælge lys med kolde toner. Du kan sagtens have en loftlampe i dette rum, dog vil en bordlampe passe perfekt ved siden af dine papirer og computer.

 

Udendørsarealer

Ofte undlader de fleste at overveje boligens udvendige belysning. Denne er dog mere betydningsfuld, end man lige regner med. Den rigtige belysning udenfor skal tilbyde lys til at orientere sig samt sikkerhed. Gå en tur rundt om din bolig, og en tur i haven, og vurder hvor der mangler lys. Derudover skal du også overveje pærernes holdbarhed, når du vælger lamper til dine udendørsarealer.

 

Har du fundet den rigtige belysning?

Er du blevet klogere på, hvordan du skal indrette dit hjem med den rigtige belysning? Ellers kan du oprette din opgave på Din Fagpartner her. Det tager to minutter, og du vil modtage tre tilbud fra forskellige elektrikere, der nemt kan hjælpe dig med at finde den rigtige belysning til dit hjem.

Har du brug for mere inspiration til andre opgaver i dit hjem, har du også masser af muligheder for at få hjælp af os til det. Læs mere her.

Se vores Facebook her

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter