Brug grøn strøm og bidrag til grøn energi

vindmøller i vandet

Indholdsfortegnelse

Gør noget godt for klimaet

Målet om klimaneutralitet og grøn energi er i rivende udvikling i samfundet. På politisk niveau, i dansk erhvervsliv og blandt den helt almindelige dansker som forbruger, indføres der hele tiden nye tiltag og ændringer for at bidrage til den grønne udvikling.

Vi skal passe på kloden og miljøet, og det gør vi bedst ved at tænke på, hvordan vi kan producere og anvende mere grøn energi fremfor de traditionelle fossile brændstoffer som olie og gas. Læs her om, hvad du kan gøre som privatperson for at bidrage til den grønne udvikling og hvordan du kan ændre dit forbrugsmønster til grøn strøm.

Ansvaret for omstillingen til grøn energi starter hos dig selv

Der er flere ting du som privatperson allerede kan gøre fra i dag for at bidrage til den grønne udvikling. Det kan være alt fra ændringer i din adfærd til at udskifte din opvarmningsform i boligen fra olie eller gas til vedvarende energiformer såsom solcelleenergi, varmepumpe eller jordvarme.

Disse opvarmningsformer producerer energi ud af sol, luft og vand, som er uudtømmelige energikilder og dermed vedvarende og godt for miljøet. I den mindre skala kan du tænke på, hvordan du bruger denne energi i hverdagen, herunder særligt strømforbruget.

Tænd kun for strømmen, når du skal bruge den

Det er et faktum at danskernes elforbrug er stigende. Det sker i takt med, at flere og flere løsninger bliver eldrevne som elbiler og varmeforsyning. I løbet af 2021 er det danske elforbrug steget med 8,1 %. Hvad gør du for at spare på strømmen og vælge grøn strøm? Du kan først og fremmest gøre det til rutine hver aften at slukke for alle apparater, inden du går i seng om aftenen. Så sparer du den strøm, det kræver at have et tv, radio, computer, router eller lignende på standby.

Derudover kan du også tilslutte følere til dine udendørs lamper, så de kun tænder, når der er bevægelse udenfor huset. Mange bække små kan føre til betydelige strømbesparelser. Men strøm handler ikke kun om forbrug, men også hvor du får strømmen fra – herunder om det er grøn strøm eller ej.

Overvej om det er tid til at skifte elselskab og til grøn strøm

Hvis du vil bidrage til grøn energi og samtidig spare penge på elregningen, kan det måske betale sig for dig at skifte elselskab. I så fald kan du vælge et elselskab, der leverer grøn strøm. Grøn strøm vil sige, at det er el, der er produceret ved hjælp af vindenergi fra danske vindmøller. I Danmark er vi førende i at producere grøn strøm fra vindmøller, og flere og flere vindmøllepakker bliver ved med at skyde op. El er en ren energiform og antallet af grønne energikilder der tilsluttes elnettet, er stigende.

Skift din benzin- eller dieselbil ud med en elbil

Udover at overgå til grønne løsninger, bør du også tage stilling til, hvad du kan gøre for at forbruge mere strøm fremfor fossile brændstoffer. En af de store paradigmeskift i samfundet er danskernes udskiftning af benzin- og dieselbiler med el- og hybridbiler.

Teknologien inden for eldrevne motorkøretøjer er i rivende udvikling og udbuddet vokser fra de største bilproducenter i verden. Priserne på mindre elbiler er overkommelige, og udbygning af et stort netværk af ladestationer i hele Danmark vokser, så det er nemt at være elbillist, når der skal tankes el op. Kør med på den grønne bølge og vælg en elbil som din næste bil.

Bliv selvforsynende med et privat solcelleanlæg

En af de tiltag, du kan foretage for at bidrage til grøn energi, er at få installeret et solcelleanlæg på dit hustag. Der er tale om en lidt større investering på cirka 100.000 kr. til en almindelig familiebolig, men denne investering har allerede tjent sig hjem i løbet af 10 år. Herefter kan du forbruge gratis strøm fra solceller de næste 10-12 år, indtil solcelleanlægget har udlevet sin levetid.

Det kan derfor være en god idé at undersøge mulighederne for at få solceller som en vedvarende energikilde på dit hus. Størrelsen af et solcelleanlæg, som monteres i form af solcelleplader på taget, afhænger af konstruktionen og taget på dit hus. Solceller producerer også strøm, selvom solen ikke skinner direkte på cellerne.

Bidrag til grøn energi ved at skifte til varmepumpe

I modsætning til et olie- gas- eller træpillefyr er en varmepumpe langt bedre for miljøet. En luft til luft eller luft til vand varmepumpe producerer energi ved at omdanne luft udefra til varm luft eller vand i huset. På den måde er der tale om en vedvarende opvarmningsløsning, der samtidig er billig i drift.

Varmepumpen bruger en begrænset mængde strøm for at holde den kørende. Investeringen skal dog tages med i betragtning. For det koster cirka 100.000-130.000 kr. at få installeret en varmepumpe. Men den tjener sig hjem i løbet af 4-6 år og så opnår du samtidig væsentlige besparelser på varmeregningen i forhold til olie og gas.

Følg med i udviklingen i grøn energi og tilpas dine vaner

Som du kan se, er der allerede store ændringer i gang i den grønne omstilling. Nogle er store og andre, kan du med mindre indsatser gøre noget ved i hverdagen. Det handler om at følge med i udviklingen og gøre sig klar til fremtiden, hvor energi fortsat vil være knappe ressourcer. Du kan tilpasse dine vaner løbende og give de gode vaner videre til de næste generationer på, hvordan man tilvælger grøn energi.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter