Advokaten, der hjælper med dine boligproblemer

advokat

Indholdsfortegnelse

Hvad kan en boligadvokat hjælpe med?

Den grundlæggende rådgivning fra en boligadvokat indebærer typisk håndtering af skøde, tinglysning og refusionsopgørelser.

En boligadvokat involveres i en ejendomshandel, når køber ønsker en specialist på sin side, eftersom sælger repræsenteres af ejendomsmægleren.

Specialisten skal gennemgå eksempelvis købsaftalen, ejerskifteforsikring, energimærkning og eventuelle dokumenter samt forhold, der opstår under sådan en bolighandel. Desuden kan en boligadvokat også forhandle en bolighandels forhold som pris og vilkår med sælger og mægler på vegne af køberen. Dette betyder også, at advokaten bærer ansvaret samt risikoen, hvis noget skulle gå galt. Dermed skal advokaten også dække køberens tab.

Specialisten er underlagt visse etiske regler, således at køberen er sikker på, at have erhvervet sig en person med erfaring og viden, der handler i køberens interesse.

Advokatforbehold

Hvis en køber har underskrevet en købsaftale, uden at den er gennemgået af en boligadvokat, kan man fortryde handlen op til seks hverdage efter underskrivelsen. Til gengæld skal man som udgangspunkt betale 1% af købesummen til sælgeren. Altså, er det en god ide at søge om et advokatforbehold, hvis man ikke har haft en boligadvokat inde over sin bolighandel.

 

En advokats redskaber

Boligadvokatens ansvar

Køber anskaffer sig rådgivning af en boligadvokat, fordi der findes mange forskellige faldgruber og forhold, køber kan udsættes for, hvis ikke handlen gennemlæses af en specialist. Derfor er det advokatens ansvar, at rådgive køberen ordentligt, da denne har en stor mængde penge på spil ved sådan en investering.

En kortfattet guide over en bolighandel:

 1. En aftale laves mellem sælger og køber, der indeholder detaljerede informationer vedrørende overtagelsesdato og købesum. En boligadvokat involveres efterfølgende.
 2. Alle nødvendige dokumenter sendes til boligadvokaten fra ejendomsmægleren, hvor de gennemgås og manglende informationer indhentes.
 3. Et møde afholdes mellem boligadvokaten og sælger, hvor blandt andet den juridiske position forholder sig med henblik på handlen.
 4. Aftalen godkendes til ejendomsmægleren, og eventuelle detaljer evalueres og revideres.
 5. Køber laver en udbetaling i sælgers pengeinstitut.
 6. Køber laver en garanti for betaling af resten af købesummen, og dette sker på overtagelsesdagen.
 7. Eventuelle betingelser i kontrakten afklares.
 8. Skødet underskrives digitalt af både sælger og køber.
 9. Sælgers gæld skal aflyses, og købers lån skal tinglyses.
 10. Købers pengeinstitut betaler restsummen til sælger.
 11. Økonomiske forhold mellem køber og sælger opgøres og udlignes.
 12. Købesummen af boligen er tilgængelig for sælger, når dennes tinglyste gæld er aflyst.
Advokat gennemgår et stykke papir

Testamente og arv

En boligadvokat kan ikke kun rådgive en bolighandel, men også andre forhold som efterfølgerne af en død – nemlig testamentet og fordelingen af arven.

Der er mange forskellige regler og forbehold, man skal overholde, når det kommer til fordelingen af en afdøds arv, men dette har boligadvokater styr på. Dette gør også en trist periode nemmere for de nærmeste, hvis en advokat har styr på arvesagen.

Lever du i bedste velgående, og har du endnu ikke fået noteret og underskrevet et testamente, er det en god ide, at få det klaret, hvis du nu skulle komme ud for en ulykke. Dette hjælper en boligadvokat også gerne med.

Dødsbo

Boligadvokater kan også anvendes som bobestyrer af et dødsbo, hvis den afdøde har valgt et privat skifte af arven, frem for indblanding fra en bobestyrer, der er udpeget af Skifteretten. Dog er der en række betingelser, der skal være opfyldt, for at dette kan lade sig gøre. Man kan også foretage et forenklet privat skifte.

Uskiftet bo

Hvis der for nyligt er afgået en ægtefælle ved døden, har dennes efterlevende ægtefælle mulighed for at sidde i et uskiftet bo. Dette betyder at den efterlevende ægtefæller overtager den afdødes forpligtelser samt rettigheder, og der skal ikke udbetales arv til livsarvinger. Dog gælder også her en række betingelser, der skal være opfyldt. Det er eksempelvis at den efterlevende skal være myndig, og den må heller ikke være under konkurs.

Er du blevet klogere?

Er du blevet klogere på, hvad en boligadvokat laver? Og hvordan sådan en kan hjælpe dig med din bolighandel? Det håber vi!

Står du med andre projekter, hvor du tænker, at det måske ville være en god ide med lidt rådgivning fra specialister? Så skal du gå ind på vores hjemmeside lige her, og oprette din opgave hos os. Det tager kun to minutter, og vi videreformidler din opgave hurtigt til vores forskellige fagpartnere. Derefter vil du modtage tre tilbud, som du frit kan vælge mellem. Husk også på at det er uforpligtende.

Mangler du bare lidt inspiration til din indretning, udendørsarealer eller blot lidt rengøring, så har vi flere artikler her, som du frit kan læse. Disse indeholder blandt andet tips og tricks, gode råd og meget mere.

Du kan også tjekke vores Facebook ud lige her.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter