7 havetips til at få den have, du altid har ønsket dig

have

Indholdsfortegnelse

Har du altid haft en speciel drøm i tankerne, om hvordan din drømmehave ser ud? Ved at læse disse havetips, kan du hjælpe dig selv på vej mod den drøm. Denne artikel indeholder havetips til blomster, insekter og det at få en lækker grøn græsplæne.

 

Pas din have ordentligt

Først og fremmest skal du vide at havearbejde kræver tid og dedikation. Når det så er sagt, behøves det heller ikke være sværere. Nogle havetips som er vigtige at huske, er eksempelvis det at slå græsset ofte og fjerne mos, så du kan få en grøn græsplæne. Derefter kan du tilføje alle de ting, du gerne vil have som blomster og buske, der passer til årstiderne samt en hyggelig terrasse. På et tidspunkt kan du også begynde at bekæmpe alverdens insekter, der skulle komme i din have henover sommeren.

 

Køkkenhaven

Nogle mener at blomster kan være svære at passe på, når de står udenfor i al slags vejr. Dette er selvfølgelig også noget andet, end hvis de stod indenfor hele året rundt. Et alternativ til blomster, kan derfor være en køkkenhave med eksempelvis krydderurter eller grøntsager. Dette er dog ikke ensbetydende med, at en køkkenhave er nemmere at holde en almindelige blomster – tværtimod.

For at anlægge en køkkenhave, er der også nogle få skridt og havetips, man skal huske og især overveje, inden man begiver sig ud i det helt store byggeri.

 1. Du skal plante din køkkenhave på det mest solrige sted i din have, og hvis der er en lille smule vind, er dette blot et plus.
 2. Vurder om jorden er god at plante i. Den må ikke være alt for sandet eller alt for leret.
 3. Hvis du er nybegynder, er det en god ide at så ting, som er overskuelige at holde. Dette kan være krydderurter, ærter, radiser og gulerødder samt rødbeder. Hvis du er lidt mere rutineret kan du prøve med broccoli eller asparges.
 4. Når du skal så disse grøntsager, skal du også overveje metoden. Skal det være rækkesåning eller bredsåning?
 5. Sidst men ikke mindst skal du huske at gøde og vande din køkkenhave samt luge ud i den, så du kan få fjernet al unødvendig ukrudt.

Ved brug af disse havetips, burde du kunne få stablet en fin køkkenhave på benene, der producerer lækre krydderurter og grøntsager. Husk dog også at være opmærksom på insekter, der ikke gavner din køkkenhave.

Få en grøn græsplæne

Det at få en fin og grøn græsplæne i haven, der er perfekt, er et større projekt – så hvis man har tålmodigheden, kan det sagtens lade sig gøre. Nedenfor kan du læse nogle havetips til at få en grøn græsplæne, som kræver at blive fuldført, for at det kan lykkedes 100%.

For at kunne opnå en perfekt grøn græsplæne, skal man forberede den efter vinterens lange periode.

 1. Ofte er der en svampeart på græsset, efter sneen er tøet op. Den kaldes “sneskimmel”. Dette kan man fjerne ved at vande med jernvitrol. Dog vil dette skade en i forvejen grøn græsplæne.
 2. Derefter er det en god ide at lufte plænen. Dette kan gøres med en plænelufter eller med en grib, som man prikker i jorden med.
 3. Mos kvæler græsset, og vil ikke lade det gro, grundet manglende lys, næring og luft. Derfor skal dette fjernes.
 4. For at få en helt grøn græsplæne skal den have topdressing, og dette kan du selv blande. Det indeholder muldjord, grus og kompost. Inden du fordeler det ud på din græsplæne skal kviste, blade og andre objekter fjernes.
 5. Herefter kan du med fordel strø nye græsfrø ud.

Disse trin burde kunne få en ikke særlig grøn græsplæne til at stå som ny, og i stedet en perfekt grøn græsplæne

Gartner

Bekæmp insekter effektivt

Selvom hvepse og bier er gode for bestøvningen af havens forskellige blomster, er de ikke altid rare at have på besøg grundet deres stik. Blandt vores havetips er der forskellige måder, som du kan bruge til at bekæmpe insekter. De fleste af tingene har du formentlig allerede i hjemmet.

 1. Bier og hvepse bryder sig ikke om kraftige lugte, så derfor er benzin og petroleum gode midler, til at slippe af med, ikke kun bier og hvepse, men også andre insekter.
 2. En anden lugt de heller ikke kan lide er brændt kaffegrums. Stil blot en tallerken med kaffegrums på terrassen, eller det sted, du ønsker at slippe af med insekterne, og sæt ild til det.
 3. Nellikeolie frastøder også bier og hvepse, så dette kan smøres på hænder og fødder, for at slippe af med dem.
 4. Hvis du ikke har lavendel i din have, kan du med fordel plante en masse, da den kraftige lugt er modbydelig overfor små insekter som myg, fluer og lopper.
 5. Lugten fra basilikum har den samme effekt som lavendel.
 6. Anbringes en timianplante i solen vil den frastøde alle slags insekter.
 7. Hvis du har en vandforstøver i haven eller på terrassen, vil hvepsene tro at det regner, og søge tilbage til deres bo.
 8. En ualmindelig måde at komme af med disse stikkende insekter er at placere et stykke kød i hvepseboet, da proteinerne tiltrækker insekter.
 9. Rosmarin kan tørres og hænges op i huset som en kvist, og vil dermed også frastøde små insekter som især myg.

Plant buske og blomster tilpasset alle årets sæsoner

En have med masser af plante- og dyreliv er næsten enhver husejers drøm. Mange ting kan vække en have til live, men en grøn græsplæne og fine blomster, gør altid noget godt. Ved at kigge på denne liste, kan du få inspiration til hvilke blomster og buske, du skal plante, så de blomstrer hele året rundt. Nogle af disse blomster og buske holder endda flere årstider.

Forår:

 • Hyacinter
 • Vintergækker
 • Magnolia
 • Rhododendron
 • Syrener

Sommer:

 • Morgenfrue
 • Solsikke
 • Petunia
 • Stedmoderblomst
 • Stokroser
 • Tusindfryd
 • Hybenrose
 • Hortensia

Efterår:

 • Japansk kirsebær
 • Almindelig lyng
 • Kaprifolie
 • Kattehaler
 • Solhat
 • Sommerfuglebusk

Vinter:

 • Julerose
 • Vinterlyng
 • Kejserbusk
 • Troldnød
 • Vinterjasmin
 • Pebertræ
 • Kirsebærkornel
Billede af blomster

Få liv i haven

Synes du at din have er lidt småkedelig, og ikke har særlig meget liv? Dette kan du lave om på, ved at følge nogle af de ovenstående havetips som eksempelvis det at plante blomster, der passer til sæsonernes vejrskift.

Derudover kan du også prøve at tiltrække dyr som ikke er insekter, for at bringe liv til din have.

Et fuglehus har altid været god til at tiltrække fugle. Især fordi vejrskifte ofte forekommer i Danmark. Om vinteren især, er der så koldt for de små dyr, at de ofte bliver nødt til at søge ly. Dette kan du tilbyde ved at købe et fuglehus, eller endda også selv lave et. Her kan fuglene tilbringe deres tid fri for sne og slud. Dette kan både være i træerne eller på din græsplæne.

Endnu en ting, der kan tiltrække fugle, og gøre deres liv endnu bedre, er at sætte fuglefoder op rundt omkring i din have. Fuglefoder kommer i mange forskellige stile og faconer, så sørg for at købe foder, der passer til årstiden. Om sommeren er der eksempelvis også mange flere forskellige fuglearter, i forhold til om vinteren, hvor de fleste flyver mod varmere temperaturer.

 

Hjalp vores havetips?

Kunne du bruge nogle af vores havetips? Blev du inspireret til at udvælge blomster og buske, der passer til lige præcis din have og årstiderne? Eller vil du måske lægge mere fokus på at få en grøn græsplæne eller slippe af med insekter? Uanset hvad, håber vi, at vores artikel om havetips kunne hjælpe dig. Ved at klikke her, kan du også læse flere af vores artikler.

Eller var disse havetips slet ikke noget for dig, men ønsker du stadig en grøn græsplæne og fine blomster i din have? Så gå ind på Din Fagpartner.dk, og opret din opgave. Derefter modtager du tre tilbud fra forskellige anlægsgartnere, som har mange flere havetips end os, og helt sikkert kan hjælpe med at udleve din havedrøm.

Se endnu mere på vores Facebook lige her.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter