Hvorfor stiger gasprisen eksplosivt i 2022?

Naturgas

Indholdsfortegnelse

Gaspriser 2022 er et meget omtalt emne blandt mange danskere, og det er der grund til. Prisen på gas er eksploderet, og det ser ikke ud til, at gasprisen har ramt loftet endnu. På bare 12 måneder er gasprisen seksdoblet. Allerede fra efteråret 2021 steg naturgasprisen voldsomt. Forklaringen kan overordnet findes i balancen mellem udbud og efterspørgsel på gas. Der er flere forskellige årsager til, at udbud og efterspørgsel er påvirket kraftigt i år og, hvorfor det har medført eksplosive stigninger i gasprisen.

Kolde vintre og tomme gaslagre har eksploderet gaspriser 2022

En lang og kold vinter i 2021 har betydet, at de europæiske gaslagre er svundet ind. Produktionen af gas har simpelthen ikke kunne følge med behovet fra de millioner af husstande, der opvarmer deres boliger med naturgas. Det betød derfor, at Europa var dårligt rustet til at gå endnu en kold og lang vinter i møde i 2022. Det fik gasprisen til at eksplodere i år.  Tomme gaslagre fyldes ikke i løbet af en kort periode, men vi går en varmere tid i møde, hvorfor efterspørgslen på gas vil falde og måske påvirke prisen i positiv retning.

Gassen flyder hen, hvor kunderne vil betale en højere pris

Gas handles i hele verden. Er der lande der vil betale en højere pris, har de større muligheder for at importere mere gas. I den forbindelse er der solgt langt mere gas til Asien, både nordamerikansk og russisk gas, i forhold til Europa. Skibe med transport af flydende naturgas er simpelthen blevet omdirigeret fra havne i Europa til Asien. Det efterlader så Europa med endnu mindre udbud af gas. Den store omfordeling af gas til Asien har fået prisen, for gas i Europa, til at stige voldsomt.

Coronapandemien er ovre, og der er kommet gang i økonomien

Det er naturligvis positivt, at corona-nedlukning i Danmark er et afsluttet kapitel. Men det betyder også, at behovet for gas og el til produktion af varer er steget voldsomt efter genåbning af samfundet. Med andre ord, er der kommet godt gang i økonomien. Den kraftige og hurtige stigning i efterspørgslen har givet gasprisen nogle ordentlige nøk opad. Når samfundet kører igen, og gas- og energipriserne stiger så voldsomt, får det enorme konsekvenser for forbrugerne, som i sidste ende betaler regningen.

Krigen i Ukraine fik Tyskland til at trække i håndbremsen

Det var planen, at der skulle åbnes for Nord Stream 2, som er en rørledning fra Rusland til at transportere naturgas over 1.200 km fra Rusland til Europa. Men så invaderede Rusland, Ukraine i februar måned. Vesten trådte sammen og indførte hårde sanktioner mod Rusland. En af de centrale sanktioner var at stoppe planen om åbning af Nord Stream 2. Det rammer nemlig Ruslands økonomi markant, at de ikke kan eksportere gas fra verdens største gaslager i Rusland. Tysklands manglende godkendelse af gasledningen fik gasprisen til fortsat at eksplodere.
Du kan læse om situationen med Nord Stream 2 her her.

Forsinket renovering af gasfelter begrænser udbuddet af gas

Forsyningssikkerhed på gasområdet er altafgørende for, at Danmark og Vesten kan gøre sig uafhængige af Rusland. Vi har siden 1970’erne selv produceret gas i Nordsøen. Men en stor og omfattende renovering af Tyra platformen i Nordsøen er blevet forsinket nogle år. Forsinkelsen har derfor også fået tydelige konsekvenser for den stigende gaspris i 2022. Så længe forsyningerne er så usikre, og gaslagrene er usædvanlig lave, er der stor sandsynlighed for, at gasprisen vil fortsætte med at stige i år.

Politisk uro og usikkerhed gør gasprisen ekstra følsom

Krisen i Ukraine og den store politiske uro om Ruslands rolle i fremtiden er med til at gøre gasprisen ekstra følsom. Gas handles på verdensmarkedet ligesom aktier. En politisk beslutning eller hændelse i forskellige dele af verden er nok til at forårsage store udsving i energipriserne fra dag til dag. Et eksempel på dette var, da Kina for nylig fik det første corona-udbrud i to år. Kina reagerede hurtigt og lukkede samfundet ned for knap 30 millioner mennesker. Hændelsen fik prisen på gas og olie til at falde, da efterspørgslen på energi faldt markant. Store kinesiske produktionsvirksomheder som bilproducenter, restauranter med videre måtte nemlig lukke deres produktion ned øjeblikkeligt og havde derfor ikke brug for samme mængde gas.

Stigning i den globale efterspørgsel sender gasprisen i vejret fra dag til dag

Intet land er uafhængig af andre lande. Ligesom en genåbning af samfundet i Danmark har påvirket efterspørgslen på gas voldsomt herhjemme, vil det samme ske for alle andre lande, der gradvist genåbner deres samfund igen. Den globale efterspørgsel på gas kan derfor gå ualmindeligt stærkt og kan stige kraftigt, stort set fra dag til dag. Det sker i takt med, at de politiske spændinger i krigen i Ukraine og corona-situationen udvikler sig. Gasprisens eksplosive udvikling er et globalt problem og en vigtig del af klimakrisen og behovet for den grønne omstilling.

Hvornår kan vi forvente, at gasprisen stopper med at stige?

Det er et godt spørgsmål. Den store efterspørgsel samtidig med seriøse begrænsninger i forsyninger fra Nordsøen og den aflyste Nord Stream 2 rørledning skaber store udfordringer for forsyningerne et godt stykke tid endnu. Renovationen af Tyra platformen i Nordsøen er planlagt til at være færdig i 2023. Men om det holder, vil tiden kun vise. Vi kan derfor risikere, at gasprisen stiger endnu mere i 2022, og særligt når efteråret og den kolde periode træder ind igen. Derudover er der ingen der ved, hvor lang tid krigen i Ukraine trækker ud, og hvad Rusland kan finde på at gøre, som kan påvirke gasprisen yderligere.

Få 3 tilbud på naturgas

GRATIS

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter