Elpriser & Gaspriser – November 2022- Vores forventing

Gaspris - Elpris

Indholdsfortegnelse

Indledning

Det er vores anelse og forventning, at elprisudviklingen i den kommende periode gradvist vil stabilisere sig, med en lille tendens til endnu et prisfald.

De seneste par måneder har føltes som en elpris-rutsjebane – Først op, så ned, så op og nu ned igen –  elprisudviklingen har været præget af paniksituationer, drastisk faldende og stigende priser og et elmarked, som nærmest er fuldkommen uforudsigeligt. Det er nemlig lige præcis på baggrund af denne udvikling, at vi har skrevet dette blogindlæg, med henblik på at give et skøn på de kommende uger i november.

Det er vores intention, at skabe ligeledes et overblik over den nuværende situation i Oktober, og fremhæve et skøn på elprisudviklingen i den nære fremtid i November – Blogindlæggets information er baseret på vores erfaring inden for energisektoren og vores subjektive forventninger til fremtiden.

Den nuværende situation – Oktober 

Det er ingen hemmelighed, at hele Europa har oplevet et ualmindelig varmt efterår. Dette aspekt kan i hvert fald også afspejles i vores lille Danmark – Vi har haft hele 11°c i dagstemperatur, hvilket er 1,6°c over normalen på 9,4°c.  

Igennem de seneste par måneder har danskerne også tillagt sig en vaneændring omkring energibesparelse. Den gennemsnitlige mængde af naturgas og strøm som en husstand forbruger månedligt, er faldet betydeligt – Dette er delvist også på baggrund af et mindre behov for opvarmning, grundet den høje gennemsnitlige temperatur.

Krigen i Ukraine og panikindkøb 

Der opstod stor og akut usikkerhed på en række markeder i forlængelse af Ukraine – Rusland krigen. Én af disse markeder var markedet for energirelaterede varer, såsom olie og naturgas. Rusland havde i en længere periode sat sit præg som storleverandør af olie & naturgas til hele Europa, men denne status blev hurtigt ændret til kritisk efter invasionen af Ukraine.

Hele Europa stod overfor en fælles problemstilling – Hvor skal vi nu få vores råvarer fra? Herunder naturgas og olie – Der opstod en bekymring om, at vi kunne løbe tør, så hele Europa begyndte at panikindkøbe naturgas med skibslevering kort tid efter invasionen. Ideen her var også at købe ind til fremtidig forbrug, da ingen vidste hvor lang tid Europa kunne klare sig uden energiforsyning fra Rusland.

“Prisudviklingen vil i november stabilisere sig, og måske vil vi endda opleve et fald i prisen på naturgas.” – Sådan lyder vurderingen fra direktør Terje Pedersen hos Dinfagpartner.dk

Påvirkningen på elpriserne

I perioden mellem starten af Ukraine – Rusland krigen og dags dato, har hele Europa været ramt af massivt stigende elpriser. Denne elprisudvikling fortsatte helt indtil naturgasskibene begyndte at komme ind til havnene – Det er her hele historien bliver spændende.

Europa befandt sig nemlig i endnu et paradoksalt dilemma, men denne gang var det til gavn for forbrugerne. Europas naturgaslagre var blevet fyldt op. Dette skete på baggrund af, at forbrugerne havde et mindre forbrug af el og naturgas end forventet i tidsrummet op til leveringen. Dette havde Europa ikke forventet under deres panikindløb, og havde derfor bestilt mere naturgas end forbruget og lagre kunne aftage.

Naturgaslagrene i Europa har på nuværende tidspunkt ikke kapacitet til at tage imod naturgasskibenes ny-leverede naturgas. Dette er den grunden til det massive prisfald i oktober – Fordi Europa forsøger at sælge naturgas så hurtigt som muligt, så de kan tage imod det ny-leverede naturgas fra skibene. 

Priserne er i denne periode faldet så meget, at prisen på naturgas på nogle tidspunkter har været 3 gange billigere end i august (Målt på dagsgennemsnit)

 

Vores skøn til November

Det er vores forventning, at elprisudviklingen i den kommende periode gradvist vil stabilisere sig, med en lille tendens til endnu et prisfald. Denne påstand er baseret på en række argumenter – Vi vil nu forsøge, at formulere argumenterne til forståelse for dette skøn.

Først er det vigtigt, at understrege hvilke faktorer, der påvirker elprisudviklingen positivt og negativt. Behovet for el og naturgas til opvarmning af husstand og lign. vil uimodsigelig stige i den kommende periode, da vinteren nærmer sig.

Samtidig er vores naturgas lagre i Europa fyldt op og vi har mange nye forsyninger på vej løbende. Den tidligere frygt for potentielt set at løbe tør for naturgas, er derved stort set ikke eksisterende længere.

Disse to faktorer vil i større grad udligne hinanden og føre til en stabilisering af naturgas- og elmarkedet på kort sigt – Om tendensen vil være en smule faldende eller stigende er svært at sige, og meget afhængig af faktorer, som de ovenstående beskrevede. Vi forventer, at leveringen er mere stabil end de potentielle forhold udefra, som skal kunne påvirke prisen negativt. Stabil pris med let tendens til faldende vil være vores bud på november 2022.

Følg elprisen time til time her

Ønsker du elpris og gaspris tilbud?

Hvis du ønsker at følge den positive udvikling i energisektoren, vil vi anbefale dig at udfylde vores formular og få op til 3 tilbud på strøm og/eller naturgas. Det er fuldkommen gratis, uforpligtende og bedst af alt, det tager kun 2 minutter.

Link til el formular:

https://dinfagpartner.dk/stroem/  

Link til naturgas formular:

https://dinfagpartner.dk/gas/

Ønsker du, at få mere viden omkring energisektoren eller bare er nysgerrig omkring det danske elmarked, kan du læse mere om alt energirelaterede i vores andre blogindlæg.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter