Fast eller variabel elpris – Hvilken elaftale skal du vælge?

fast eller variabel elpris

Indholdsfortegnelse

Du vælger selv, om du vil betale en fast eller variabel pris på din strøm. De fleste sparer penge, hvis de vælger en variabel prisaftale, men det gælder ikke for alle. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge fast eller variable elpris, så er det vigtigt, at du sætter dig ind i fordele og ulemper ved fast og variabel elpris.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

De fleste elselskaber tilbyder fast eller variabel elpris

Alle husstande har behov for meget strøm, og de stigende elpriserne har medført, at flere er begyndt at interessere sig for, hvad strøm egentlig koster.

Hos de fleste elselskaber kan du vælge mellem fast eller variabel elpris, og det er derfor væsentligt, at du sætter dig grundigt ind i, hvilke fordele og ulemper, der er ved de to typer af elaftaler.

Vælger du en fast pris, så låser du prisen pr. kWh fast i en bestemt periode. Det er normalt, at man opretter en kvartalsaftale, hvor prisen er fast, men hos nogle elselskaber, kan du låse prisen i endnu længere tid. Jo længere tid, prisen er fastlåst, desto billigere vil strømmen typisk også være.

Hvis du derimod vælger at oprette en variabel pris hos dit elselskab, så varierer dine elpriser time for time eller én dag ad gangen. Du er altså ikke garanteret, at prisen er det samme i løbet af dagen. Hvis du vil spare penge på din elregning, så kræver det, at du tilpasser dit forbrug og kun bruger strøm i de tidsrum, hvor den er billigst.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Elaftale med fast pris

Vælger du en fastprisaftale, fungerer det som en slags forsikring. Her låser du prisen fast, og du kender derfor din økonomi i længere tid ad gangen. Det kan være med til at give ro i maven, når elpriserne falder eller stiger. Det kan være en fordel, hvis du har en formodning om, at elpriserne generelt vil stige.

Omvendt risikerer du at låse dig fast på en pris, som er højere end markedsprisen. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis elpriserne er høje lige nu, men de falder i den kommende tid. Du risikerer altså at betale mere for din strøm, hvis elpriserne falder kraftigt i den periode, hvor du har bundet dig til en elaftale med fast pris.

Her er det værd at være opmærksom på, at selvom du har låst prisen hos dit nuværende elselskab i f.eks. et år, så er det kun pris, som er fast. Selve elaftalen må maksimalt være bindende i seks måneder. Det betyder, at du har mulighed for at skifte til et andet elselskab, hvis du ikke længere ønsker at betale en fast elpris.

 

Fordele og ulemper med fast pris

Fordelen ved at vælge en fastlåst elpris er, at du kender prisen pr. kWh på forhånd. Den ændrer sig ikke i løbet af døgnet, og dermed har du bedre muligheder for at regne dit elforbrug ind i budgettet.

Ulempen er til gengæld, at du i de fleste tilfælde betaler en højere pris i gennemsnit, hvis man sammenligner med en variabel elaftale.

 

Fordele ved fast elpris:

  • Du kender elpriserne på forhånd

  • Du kan spare penge, hvis markedsprisen er stigende

  • Du kan skifte elaftale, når bindingsperioden er slut

 

Ulemper ved fast elpris:

  • Hvis markedspriserne falder, er din elpris stadig låst

  • Du betaler typisk mere pr. kWh end med variable elpriser

  • Typisk binder du dig i seks måneder ad gangen

 

Elaftale med variabel pris

Hvis du vælger en variabel prisaftale, så kan du udnytte de prisudsving, som er på markedet. Har du dagsafregning, er prisen typisk lavere end ved fast pris, da din elregning følger markedsprisen.

De fleste variable elaftaler er dog timebaseret, og det giver dig mulighed for at lægge dit forbrug i det tidsrum, hvor de variable priser er billigst.

De variable elpriser skifter løbende i løbet af døgnet, og de kan derfor være både dyre og billige i løbet af dagen. Derfor bør du sørge for at tjekke elpriserne løbende. Det kan du enten gøre via en app eller via dit elselskabs hjemmeside, hvor du kan se elpriserne 24 timer i forvejen, så du kan planlægge dit elforbrug.

 

Fordele og ulemper med variabel pris

Den største fordel ved at vælge en variabel elpris er, at du sparer penge, når elprisen er lav. Priserne pr. kWh følger den nordiske markedspris, og derfor vil de ofte være lavere i sommermånederne, hvor efterspørgslen generelt er lavere. Det betyder nemlig, at elnettet er mindre belastet, og det afspejler sig i den reducerede pris.

Hvis du ikke har behov for at kende prisen på forhånd, så skal du vælge variabel elpris. Det er ofte billigere, fordi du betaler mindre pr. kWh, samtidig med at du har mulighed for at planlægge dit strømforbrug til det tidspunkter, hvor elnettet er mindre belastet. Til gengæld får du ikke samme tryghed som med en fastprisaftale.

 

Fordele ved variabel elpris:

  • Hvis markedsprisen er lav, sparer du penge

  • Du kan planlægge dit forbrug i de tidsrum, hvor strømmen er billigst

  • Du betaler typisk en lavere pris pr. kWh

 

Ulemper ved variabel elpris:

  • Din pris pr. kWh stiger, hvis markedspriserne stiger

  • Du har ikke samme tryghed, fordi du ikke kender priserne på forhånd

  • Du skal skemalægge dit forbrug, hvis du vil spare penge

 

Hvilken elaftale skal jeg vælge?

Når du skal vurdere, om en fast eller variabel elpris er bedst i dit tilfælde, så handler det om, at du skal overveje dit forbrug.

Vælger du en fast pris, så vil du i det lange løb betale en smule mere, men til gengæld får du en mere stabil pris. Det kan f.eks. være en fordel, hvis du ikke har mulighed for at udnytte døgnvariationerne i elprisen.

Herudover kan det være en god idé at vælge en fastprisaftale, hvis du ikke har et ret stort strømforbrug.

Generelt er det dog ofte en billigere løsning at vælge en variabel elpris, hvis du har mulighed for at flytte dit strømforbrug til de tidsrum, hvor du betaler mindst pr. kWh. På den måde vil prisen nemlig oftest være lavere end en fastprisaftale.

dinfagpartner logo

Få 3 gratis tilbud på billig strøm

Der findes mange forskellige elselskaber, og det er langt fra sikkert, at din nuværende aftale er den billigst. Under alle omstændigheder er det en god idé at undersøge, om der findes et billigere alternativ til dit elselskab. I nogle tilfælde kan du spare helt op til 2.000 kr. om året, hvis du skifter leverandør.

Hos Din Fagpartner kan du nemt indhente tre tilbud fra forskellige elselskaber.

Vi samarbejder med blandt andre NRGi, Norlys og OK, og det giver os mulighed for at indhente forskellige elpriser til dig, så du kan få den billigste pris. Det eneste, du skal gøre, er at udfylde vores formular med dine kontaktoplysninger. Nemmere bliver det ikke.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Spørgsmål og svar

Hvad er fast el?

Hvis du vælger en fast elaftale, så betaler du det samme beløb pr. kWh hver måned. Selvom der er udsving i markedsprisen, forbliver din pris den samme, og det kan være en fordel, hvis du ikke har mulighed for at rykke dit strømforbrug til de tidsrum, hvor elnettet er mindst belastet.

 

Hvad er variabel el?

Hvis du vælger en variabel elaftale, så kender du ikke prisen pr. kWh på forhånd. Elpriserne følger markedsudviklingen på den nordiske elbørs, og priserne svinger derfor i løbet af dagen. Det giver dig dog mulighed for at bruge strøm på de tidspunkter, hvor det er billigst.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter