Brolægning: Gør det selv derhjemme

gul maling

Indholdsfortegnelse

Hvor stort skal arealet være?

Når det kommer til brolægning på dine udendørsarealer, skal du overveje, hvor store arealerne skal være. Nedenfor listes der nogle forskellige forslag til typiske brolægninger.

  • En havesti passer bedst, hvis den er omkring 1-1,5 meter bred, sådan at to personer kan gå forbi hinanden uden at bumpe ind i hinanden.
  • En indkørsel burde være omkring en meter bredere end selve bilen, således at du har god plads til at komme ud og ind uden at skræmme bilen.
  • En parkeringsplads burde være cirka lige så bred som indkørslen samt cirka en meter længere – altså 3×4 meter.
  • En haveterrasse passer bedst, hvis der er god plads til havemøbler samt muligheden for at gå rundt om denne møbelgruppe. Et godt bud er 4×4 meter.

Udgravning og snore

Opsætning af snore er den første delopgave inden brolægning. At sætte disse korrekt, er det absolut vigtigste at fokusere på i starten, da det sparer dig en del tid senere hen i projektet.

Når du har valgt hvor samt størrelsen af arealet, hvor der skal lægges sten, skal du huske at medregne en dybde på 4-5 centimeter til stabil- og afretningsgrus samt et fald på 1-2 centimeter pr. arealets størrelse, som skal vende væk fra huset, så regnvand ikke kan skade husets fundament.

De første lag: Stabil- og afretningsgrus

Når muldjorden er gravet ud, og snorene er sat, skal du igang med at anlægge de næste lag af brolægningen. For at stabilisere underlaget, bruger man enten stabilgrus eller knuste betonstykker. Dette underlag skal desuden vibreres godt og grundigt, så afretningsgruset ikke påvirkes. Stabilgrusets højde skal efterlade 4-5 centimeter op til den vejledende snor. Afretningsgrusets højde skal bestemmes ud fra højden på dine fliser.

Til disse to lag, kan du med fordel anskaffe eller låne dig til maskiner, der kan gøre dit arbejde nemmere under brolægningen. Dette kan være en minigraver og en stamper. Det er en god ide, da der skal graves meget, og jorden skal stabiliseres grundigt, så der undgås luftrum mellem fliserne.

Det sidste lag: Belægningen

Når det andet lag er lagt, skal du i gang med at anlægge belægningen. Dette trin indebærer sandet, der skal være lige under fliserne, så laget skal være så lige som muligt. Du kan med fordel bruge afretningsskinner og et afretningsbræt til dette.

Et godt råd

Når du skal lægge den første flise, burde du stærkt overveje at gøre langs huset, da du undgår flere forskellige skæringer og slibninger. Disse er ofte med til at gøre brolægning til et større projekt. Hvis du har forberedt et bestemt mønster, du ønsker dine fliser skal lægges i, skal du altså tage højde for slibninger og tilskæringer.

Husk sikkerheden

Som så mange andre byggeprojekter, er det altid vigtigt at huske sikkerhed, og implementere det i planlægningen. Bruger du eksempelvis større maskiner som en minigraver, skal du tage højde for dine omgivelser.

Mangler du mere inspiration til projekter derhjemme?

Dette skriv er blot et ud af mange, der omhandler flere forskellige fagområder indenfor håndværk. Dette gælder blandt andet maling, træfældning og elektricitet. Derudover findes der også almindelige huslige råd til eksempelvis rengøring og vinduespudsning. Alle disse skriv finder du lige her.

Ønsker du ikke selv at gøre tingene, eller tænker du, at det er bedst, hvis en professionel fagpartner gør det, kan du oprette din opgave lige her på kun to minutter.

Vi poster også spændende opslag på vores Facebook hver uge, hvor du kan følge med.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter