Hvad koster 1 kWh? Se de aktuelle priser på 1 kWh i 2023

hvad koster 1 kwh

Indholdsfortegnelse

I dette blogindlæg afslører vi, hvad 1 kWh koster lige nu, hvad prisen består af, hvordan du kan følge din kWh-pris time for time og meget mere. Ved at kende til kWh-prisen på landsplan vil du let kunne gennemskue, om en given elaftale er fordelagtig eller ej.

Hos Dinfagpartner hjælper vi dig også med at finde svar på, hvor du kan få den billigste pris på el. Prisen pr. kWh kan variere meget imellem el leverandørerne, hvorfor det giver mening at indhente flere tilbud og sammenligne disse.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

 

Hvad koster 1 kWh i 2023?

1 kWh koster pr. 18. januar 2023 1,04 kr.

En kWh-pris varierer fra elselskab til elselskab og alt efter geografi (øst eller vest for Storebælt). Hvis du kan huske den tid, hvor elprisen lå relativt stabilt på mellem 2 og 3 kr. pr. kWh, så vil den nye og markant højere elpris helt sikkert gøre ekstra stort indtryk på dig.

Én kWh har været dyrere i 2022 end nogensinde før. Tiden skal ikke skrues længere tilbage end til august 2022, hvor én af de største rekorder blev registreret. Her blev der registreret en tårnhøj elpris på 9,37 kr. pr. kWh.

Elprisen ændrer sig hele tiden, så husk at følge med på din udbyders hjemmeside eller app.

Vent venligst, mens grafen bliver konstrueret...

den Kl. - er prisen

kr. pr. kWh

Er du vest eller øst for Storebælt?

Elpriser time for time

*Dette er den rå el pris,  der handles i markedet. Der er ikke taget forbehold for levering, gebyrer og øvrige administrationomkostninger, der eventuelt pålægges af de individuelle elselskaber. Kilde: Energi Data Service

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Hvad koster en kWh inkl. afgifter?

1 kWh koster lige nu omkring 5,95 kr. inkl. afgifter og skatter samt transport. Prisen er dog eksklusiv eventuelle afgifter til et abonnement, så husk at medregne dette, hvis du vælger en eludbyder, hvor der opkræves betaling for et abonnement.

Ved sammenligning af kWh-priser skal du sikre dig, at priserne er oplyst på samme måde. Du får nemlig ikke et retvisende sammenligningsgrundlag, hvis den ene pris er inkl. skatter og afgifter, og den anden er uden. Spørg med fordel ind til tilbuddet, hvis du er tvivl om, hvad der er medregnet.

Hvor stor en del af kWh-prisen består af moms, skatter og afgifter?

Prisen på 1 kWh består af flere dele. Der er selvfølgelig udgifter til selve elselskabet, der sælger strømmen, men derudover er der også udgifter til staten, moms og slutteligt til transport af strømmen til dine elektriske apparater.

20 % af elprisen består af moms. Derudover opkræves der er en række afgifter og gebyrer på vegne af Staten og Energinet.

Moms, skatter og afgifter udgør en stor del af prisen pr. kWh, og da disse afgifter er obligatoriske, så er det kun en mindre del af kWh-prisen, som dit elselskab reelt kan konkurrere på. Trods det kan der være store forskelle på, hvilket elselskab der er billigst.

Prisen for 1 kWh er steget markant i 2021 og 2022

1 kWh kostede for få år siden, i 2022, ca. 2,15 kr. på landsplan ifølge tal fra Forsyningstilsynet.

Det er en meget lav elpris sammenlignet med de elpriser, som vi har oplevet i både 2021 og 2022. Her har kWh-prisen været helt oppe at ramme 9,37 kr., mens den nuværende kWh-pris ligger på omkring 5,95 kr. kWh-prisen er dermed næsten blevet tredoblet i løbet af få år.

De stigende kWh-priser i 2021 og 2022 skyldes flere forskellige ting. Det skyldes i høj grad den igangværende krig mellem Ukraine og Rusland, og de usikkerheder, der følger med. Derudover skyldes det de stille vejrforhold, der ikke har gjort det muligt at udnytte de mange vindmølleparker til fulde.

kWh-prisen har været høj i 2021 og 2022, men om den kan blive endnu højere i 2023, 2024 og 2025, kan kun fremtiden vise.

Kan du påvirke kWh-prisen?

Både ja og nej.

Som elkunde med et normalt elforbrug kan du ikke påvirke, hvordan dit elselskab fastsætter deres kWh-priser.

Til gengæld kan du frit skifte til en anden eludbyder, hvis den konkurrerende udbyder byder på lavere elpriser. Dette kan du typisk gøre fra den ene måned til den anden, hvis du ikke er inde i en bindingsperiode.

Du kan ligeledes påvirke prisen på dine kilowatt timer ved at tegne en flexaftale på el. Ved flexafregning bestemmes kWh-prisen efter udbud og efterspørgsel, så hvis du hovedsageligt bruger strøm, når efterspørgslen er lav, kan du opnå en meget overkommelig elregning og dermed spare penge. Mere om dette i næste afsnit.

Følg kWh-priserne time for time

Din kWh-pris kan variere fra år til år, fra uge til uge, fra dag til dag og sågar fra time til time. Der kan faktisk være stor forskel på kWh-prisen alt efter tidspunktet på døgnet. Derfor giver det rigtig god mening at følge kWh-priserne time for time, hvis du har tegnet en elaftale med en variabel pris. Hvis du har tegnet en fastprisaftale, kan du ikke vinde noget ved at time dit elforbrug.

Strømmen er billigst om natten, hvor der er mindst pres på elnettet. Ja, faktisk kan indkøbsprisen være under 0 øre, når der produceres mere energi end vi kan bruge. Bemærk dog, at der fortsat opkræves skatter og afgifter, så strømmen er ikke helt gratis.

kWh-prisen afhænger også af din afregningsform (fast eller variabel elpris)

Vi var lidt omkring det i forrige afsnit; prisen for 1 kWh afhænger af, om du betaler en fast elpris eller en variabel elpris.

Med en flexaftale vil kWh-prisen kunne variere rigtig meget i løbet af et døgn. En sådan aftale kan være yderst lukrativ, hvis du formår at planlægge dit elforbrug med hensyntagen til elpriserne.

Det kan dog også blive en dyr affære, hvis du bruger mange watt på samme tidspunkter som alle andre. Især tidsrummet kl. 17:00-20:00 byder på høje elpriser grundet høj efterspørgsel.

Med en fastprisaftale skal du ikke tænke over, hvornår efterspørgslen på strøm er lavest. Du betaler nemlig akkurat den samme kWh-pris, uanset hvornår på dagen du bruger strøm.

Vær også opmærksom på abonnementsprisen

Det er en god idé at sammenligne elpriser, da prisen på 1 kWh som bekendt kan variere fra leverandør til leverandør. Vær dog opmærksom på, at der også er en anden ting, der kan påvirke dine eludgifter – nemlig abonnementsprisen.

De fleste elselskaber opkræver et mindre gebyr for det løbende abonnement. Ofte vil du skulle betale mellem 15 og 30 kr. pr. måned. Hvis du kan finde et elselskab med et gratis abonnement, så vil du kunne spare mellem 15 og 30 kr. pr. måned alene på abonnementet, hvilket bestemt er værd at tage med.

Prisen på 1 kWh el afhænger også af din geografi

De danske elpriser er generelt høje, og det skyldes i høj grad de meget høje skatter og afgifter, der opkræves fra den danske stat. Det er dog værd at bemærke, at prisen for 1 kWh el i et vist omfang afhænger af din geografi. Helt konkret skelnes der mellem, om du bor øst eller vest for Storebælt.

Husk når du sammenligner elpriser fra danske elselskaber, at angive, om du bor på den ene eller anden side af Storebælt. Alle danskere – såvel jyder og fynboer som sjællændere – kan dog få billig el. Det kræver blot, at man bruger tid på at undersøge sine muligheder.

Hvad får man for 1 kWh?

Du ved nu, at 1 kWh koster omkring 5,95 kr., men ved du også, hvad du kan få for 1 kWh? Ellers kan du blive lidt klogere på det i dette afsnit.

Alle elektriske apparater i hjemmet bruger strøm, men der er naturligvis stor forskel på, hvor store strømslugere de forskellige apparater er. Det er især underholdning (computer, tv og spillekonsoller) og hårde hvidevarer (vaskemaskine, tørretumbler m.v.), der er de helt store strømslugere for en gennemsnitlig dansk familie.

1 kWh kan f.eks. bruges på én af følgende ting:

  • Tændt køleskab i to døgn

  • Se fjernsyn i syv timer

  • En tøjvask i vaskemaskinen

  • Lave aftensmad én gang

  • Brug af bærbar computer i to og et halvt døgn

Hvor langt 1 kWh reelt rækker afhænger af, hvor meget strøm dine forskellige apparater bruger. 1 kWh ryger f.eks. hurtigt, hvis du skal lade din elbil op.

dinfagpartner logo

Få 3 tilbud på billige kWh-priser

Er du på udkig efter billig el? Så kan vi glæde dig med den oplysning, at du via vores platform kan få 3 tilbud på billige kWh-priser. Det er derfor en service du kan benytte dig af helt gratis og uforpligtende.

Bemærk desuden, at mange af vores samarbejdspartnere tilbyder grøn strøm, så du har rig mulighed for at få billig el uden at gå på kompromis med klimaet.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Spørgsmål og svar

Hvad betyder kWh?

kWh er en forkortelse for kilowatt-time og er en måleenhed for energi. K’et står for kilo (1.000), W’et for watt og H’et for hour (time).

Når du modtager din seneste elregning fra din eludbyder, så vil det være oplyst, hvor mange kWh du har brugt i en given periode. Ved at gange dit kWh-forbrug med kWh-prisen vil din samlede eludgift blive beregnet.

 

Hvor mange kWh bruger man om året?

Det er forskelligt fra person til person og fra husstand til husstand, hvor meget strøm man bruger om året. En gennemsnitsdansker bruger omkring 1.600 kWh om året. En gennemsnitsfamilie bruger mellem 4.000 og 4.500 kWh om året.

Flere ting har betydning for husstandens elforbrug, eksempelvis antal personer og boligens størrelse. Du kan se hvor mange kWh du bruger om året ved at kigge på dine seneste elopgørelser og samlede elpris.

Vil du gerne vide mere om elprisernes udvikling?

Skriv dig op for løbende at modtage opdateringer og nyheder om energimarkedet og elpriserne