Hvor meget strøm bruger et tv?

tv

Indholdsfortegnelse

Vi danskere bruger i gennemsnit 103 minutter på at se traditionelt tv hver dag, mens vores streamingforbrug ligger på 112 minutter om dagen. Det er derfor ikke overraskende, at vores tv-brug afspejler sig på vores elregning.

I denne artikel vil vi give dig et indblik i, hvor meget strøm et tv typisk bruger, og hvor meget det koster dig i kroner og ører. Vi vil også give dig tips til, hvordan du kan reducere strømforbruget forbundet med dit tv-forbrug.

fjernsyn

Hvad koster et tv i strøm?

Når vi taler om omkostningerne ved at have et tv kørende, er det vigtigt at forstå, hvor meget strøm et tv bruger. Lad os tage udgangspunkt i et 45-60″ tv, som du bruger i fire timer om dagen.

Hvis dit tv har et strømforbrug på 97 watt pr. time, og elprisen er 3 kr. pr. kWh, vil det koste dig 424 kr. om året eller 35 kr. om måneden at bruge dit tv. Bemærk, at dette er strømforbruget pr. tv, så hvis du bor i en husstand med flere tv’er, kan det samlede strømforbrug være endnu højere.

Hvor meget strøm bruger et tv på standby?

Moderne tv’er bruger stort set ingen strøm i standby-tilstand. Energivenlige tv’er bruger kun omkring 0,1-0,3 watt pr. time i standby, hvilket konkret svarer til et par kroner i strøm om året. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om standby-forbruget, når det kommer til din elregning.

Selvom nyere fjernsyn har et minimalt strømforbrug, når de står i standby-mode, er det en god vane at slukke på stikkontakten, når man er færdig med at se fjernsyn.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

fladskærm

Faktorer, der påvirker tv'ets strømforbrug

Hvor meget strøm dit tv bruger afhænger af flere forskellige parametre. Her er nogle af de vigtigste faktorer, der påvirker tv’ets strømforbrug:

  • Tv’ets alder
  • Tv’ets wattforbrug
  • Tv’ets størrelse
  • Tv’ets indstillinger (bl.a. lyd og billede)
  • Antal timers brug af tv’et
  • Den aktuelle elpris

 

Vi uddyber de forskellige faktorer herunder.

Alderen på tv'et

Ældre tv-modeller har ofte et højere strømforbrug end nyere modeller. Hvis du har et gammelt tv derhjemme, kan det være en god idé at overveje at investere i en nyere model for at reducere dit strømforbrug. I mange tilfælde vil du kunne mere end halvere dit strømforbrug forbundet med at se tv ved at skifte til et nyere fjernsyn.

Tv'ets wattforbrug

Tv’ets wattforbrug angiver, hvor meget strøm det bruger pr. time, når det er tændt. Jo højere wattforbruget er, desto mere strøm bruger tv’et. Ved at vælge et tv med et lavt wattforbrug kan du reducere dit energiforbrug og spare penge på din elregning.

Størrelsen på tv'et

Størrelsen på tv’et har også betydning for strømforbruget. Større tv’er har tendens til at bruge mere strøm end mindre tv’er. Hvis du ønsker at reducere dit strømforbrug, kan det være en god idé at vælge et tv i en passende størrelse til dit behov.

Indstillingerne på tv'et

Indstillingerne på tv’et, såsom lydkvalitet og billedkvalitet, kan også påvirke strømforbruget. Hvis du har indstillet tv’et til at bruge højere lyd- eller billedkvalitet, kan det resultere i et højere strømforbrug.

Antal timers brug om dagen

Jo længere tid du bruger på at se tv, desto mere strøm bruger du.

Hvis du ønsker at reducere dit strømforbrug, kan det være en god idé at begrænse den tid, du bruger på at se tv, eller at være mere bevidst om dit forbrug. Du kan f.eks. undlade at se fjernsyn og bruge din computer på samme tid, og i stedet holde dig til én aktivitet ad gangen.

Prisen på strøm

Prisen på strøm kan variere over tid og kan have indflydelse på dine strømomkostninger. Det er en god idé at være opmærksom på elprisen og overveje at skifte til en billigere elaftale eller et billigere elselskab for at spare penge på din elregning.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

tændt fjernsyn

Vær opmærksom på energimærket, når du køber nyt tv

Når du køber et nyt tv, er det hensigtsmæssigt at være opmærksom på energimærket. Energimærket angiver tv’ets energieffektivitet og hjælper dig med at vælge et tv, der bruger mindre strøm.

Dog skal du være opmærksom på, at energimærket er baseret på fabriksindstillingerne, og hvis du ændrer indstillingerne, kan strømforbruget være lidt højere end angivet på energimærket.

Spar penge ved at skifte til et energieffektivt tv

Hvis du ønsker at reducere dit strømforbrug og spare penge på din elregning, kan det være en god idé at skifte til en energieffektiv tv-model.

LED og QLED tv’er er gode valg, da de har et lavt strømforbrug og samtidig leverer en god billedkvalitet. Ved at investere i et nyere tv kan du reducere dit strømforbrug og spare penge på lang sigt. Plasma tv’er har det absolut højeste strømforbrug, hvorfor du bør undgå at købe denne type tv.

Husk at slukke tv'et efter brug og saml jer så vidt muligt om ét tv

En simpel måde at reducere dit strømforbrug på er ved at huske at slukke tv’et, når du forlader rummet. Derudover kan det være en god idé at samles om ét tv i husstanden i stedet for at have flere tv’er kørende samtidigt, da det kan reducere dit samlede strømforbrug.

I sidste ende kan du spare mange penge på strøm ved at være opmærksom på de faktorer, der påvirker dit tv’s strømforbrug, og ved at træffe nogle enkle ændringer i dit tv-brug.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

dinfagpartner logo

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter