Læs om træfældning og overvej, om du skal få en anden til at gøre det

træfældning

Indholdsfortegnelse

Træfældning, Du kender det måske. Du sidder på terrassen i din have, og nyder udsigten af de fine blomster, buske og træer – men det er ligesom om at der er noget galt. Det er det store træ, der står i midten af haven, og du vil gerne have det væk hurtigst muligt. Det tænker du, at du sagtens kan klare det selv. Der anbefaler vi, at du lige hurtigt læser dette, og overvejer projektet en ekstra gang.

Overvej disse ting:

 • Er du i stand til at fælde det træ, du gerne vil have ned?

Mange tænker at det er ingen sag at fælde et træ, men der skal tages mange forbehold ved sådan et projekt. Først og fremmest er sikkerhed den vigtigste faktor, og det hele skal gennemtænkes. Ved du hvordan, du skal save træet ned? Har du fysikken til træfældning uden at bringe dig selv eller andre i fare? Hvor stort er træet? Har du taget forbehold for dine omgivelser? Alt dette skal tænkes 100% igennem før nogen form for træfældning sker.

 • Har du de rigtige værktøjer til at klare fældningen på et ordentlig måde?

Når der er tale om træfældning, skal man altid have sikkerhed med som en faktor i projektet. Har du ordentligt værktøj, der kan fælde dit træ? Hvor stort er træet? Skal du op og klatre i det, og skære topperne af? Hvordan vil du komme op i træets krone for at gøre dette?

 • Burde du søge hjælp hos en professionel til din træfældning?

Er det i hele taget egentlig ikke bare nemmere, at søge hjælp udefra? Mange professionelle træfældere har utallige år af erfaring, og ved lige præcis hvordan træfældning skal foregå samt sikkerhed, så ingen bringes i fare på noget som helst tidspunkt.

Træfældning

Har du styr på sikkerhed og omgivelser?

Sikkerhed er det allermest vigtige at tænke på, når det kommer til træfældning. Især træets omgivelser skal tages højde for. Naboens hæk, et drivhus eller et kæledyr der løber frit, kan alle komme i vejen for sikkerheden.

Hvilke værktøjer skal du bruge til træfældning?

 • En sav/økse (motor- eller håndkraft)

Disse er de typiske værktøjer til at fælde et træ, dog kan det også være nødvendigt at skulle bruge en økse i nogle tilfælde. Enten til at hakke kilen i træet, der styrer træets retning, når det vælter. Nogle gange kan det også være en god ide, at bruge en økse til små træer. Husk dog også at passe på andre samt dig selv ved brug af denne.

En motorsav bruges typisk til høje og tunge træer, da det er meget fysisk hårdt at skulle bruge en sav med normal håndkraft.

 • Reb

Disse bindes på træet, og bruges som en sikkerhedsforanstaltning, hvis træet skulle falde i den forkerte retning i forhold til det, du har taget højde for under dine overvejelser af træfældningen.

 • Sikkerhedsudstyr

Dette er det absolut vigtigste for din egen og andres skyld. Sikkerhedshjelm, -sko og briller er altid en god ting at bruge, når du arbejder med tunge og farlige værktøjer.

 

Guide til fældning af mindre træer:

 1. Vurder hvor højt træet er.
 2. Vurder hvilken retning træet skal falde, så det ikke rammer ind i hverken huse eller objekter.
 3. Bind reb fast så højt oppe som muligt, så disse kan trækkes i, hvis træet skulle falde i den forkerte retning, end den tidligere planlagte.
 4. Sav en kile i bunden af træet på den side, hvor du ønsker at træet skal falde til.
 5. Derefter skal du, på den anden side af træet – altså der hvor der ikke er en kile – save ind i træet.
 6. Når du har et par centimeter tilbage, stopper du med at save.
 7. Til sidst skubber du til træet, så det falder. Gør det ikke det, kan du save lidt mere, men pas på, så du ikke sætter din egen sikkerhed i risiko.
træfældning

Er du færdig med gør-det-selv-projekter?

Har du læst alt dette igennem, og tænker at du måske mangler lidt hjælp til træfældning? Eller blot lidt rådgivning? Så skal du bruge kun to minutter på at oprette din opgaver her hos os, så vi kan videreformidle din opgaver til tre forskellige fagpartnere, som hver især kommer med et tilbud til at løse din opgave på den bedst mulige måde og til den rigtige pris.

Mangler du tips og tricks til andre projekter i hjemmet såsom belysning, vægmaling eller bare nem og overskuelig rengøring? Så tryk her og se vores mange andre hjælpsomme artikler.

Du kan også følge med på vores Facebook.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter