Mit elforbrug – Så let kan du spare penge på elregningen

mit elforbrug

Indholdsfortegnelse

Det er sund fornuft at holde øje med mit elforbrug og så vidt muligt forsøge at reducere det. For at kunne reducere det skal du være bekendt med, hvordan du skaber dig et overblik over dit gennemsnitlige forbrug. I dette blogindlæg vil du kunne læse mere om, hvordan du gør det.

For at vurdere om dit elforbrug er højt, lavt eller gennemsnitligt kan du endvidere med fordel sammenligne dit elforbrug med andres.

I blogindlægget her kommer vi ind på, hvor meget strøm den gennemsnitlige person bruger, og hvor meget strøm der i gennemsnit bruges af en gennemsnitlig familie i henholdsvis huse og lejligheder.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

Hvor meget strøm bruger en familie i Danmark?

Ifølge Energistyrelsen og Bolius bruger den gennemsnitlige familie bestående af to voksne og to børn, der bor i et 150 kvm. stort hus, 4.500 kWh om året. Dette er dog blot gennemsnitsforbruget. Nogle familier bruger langt mere strøm end gennemsnittet, mens andre bruger markant mindre.

Dit elforbrug afhænger ikke kun af familiens størrelse, men også af hvilken type bolig dig og familien bor i, hvilken opvarmningsform der anvendes, og hvilke vaner familien har.

For familien med småbørn vil der især gå meget strøm til at holde vaskemaskine, køleskab og tørretumbler kørende, mens familien med teenagebørn bruger meget strøm til underholdning, herunder computer, konsoller og anden elektronik.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Elforbrug pr. person i en husstand

En familie bestående af fire personer bruger, som nævnt, i gennemsnit 4.500 kWh om året i elforbrug. Det svarer til 1.125 kWh pr. person i en hustand.

En enlig/single bruger i gennemsnit 1.600 kWh om året. Gennemsnittet er højere end ovennævnte, da elforbruget til f.eks. køleskabet, fryseren og andre apparater er stort set uafhængigt af antallet af beboere i husstanden.

Igen kommer det faktiske elforbrug dog an på meget andet end antallet af beboere i husstanden. Dit elforbrug kan derfor være højere eller lavere end gennemsnittet.

 

Beregn og sammenlign dit strømforbrug med gennemsnittet

Du behøver ikke at have den helt store lommeregner frem for at beregne dit elforbrug. I stedet kan du nøjes med at danne dig et overblik over dine seneste elregninger.

Medmindre du er flyttet for nyligt, eller at antallet af beboere i husstanden er faldet eller steget, kan du som hovedregel forvente, at dit elforbrug holder niveau. Hvis du, ligesom de fleste gør, modtager én elregning pr. kvartal, så skal du blot finde dine elregninger frem for de seneste fire kvartaler og lægge tallene sammen for at finde dit årlige elforbrug.

Med dit årlige elforbrug på plads kan du nu sammenligne dit strømforbrug med gennemsnittet. Men hvad er det gennemsnitlige elforbrug i henholdsvis hus og lejlighed? Find svarene i de kommende underafsnit.

 

Gennemsnitligt elforbrug i hus

Elforbruget i huse er ofte højere end i lejligheder, hvilket hovedsageligt skyldes, at man typisk har flere hårde hvidevarer, herunder vaskemaskine og tørretumbler, til rådighed i et hus.

 

Her er det gennemsnitlige elforbrug i huse ifølge Dansk Energi og Andel Energi:

  • 2 personer: 3.752 kWh om året

  • 4 personer: 5.181 kWh om året

 

Ovenstående gennemsnitstal kan give dig en indikation af, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, hvis du bor i hus.

 

Gennemsnitligt elforbrug i lejlighed

Det gennemsnitlige elforbrug i lejligheder er, som vi kort var inde på i forrige afsnit, markant lavere end i huse. I forhold til at holde sit elforbrug nede på et minimum og dermed spare penge på strøm kan det derfor være en fordel at bo i lejlighed.

 

Her er det gennemsnitlige elforbrug i lejligheder ifølge Dansk Energi og Andel Energi:

  • ·2 personer: 2.100 kWh om året

  • 4 personer: 3.046 kWh om året

 

Forvent et noget højere elforbrug, hvis du har både vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine i din lejlighed. Det er nemlig nogle af de helt store strømslugere i boligen.

 

Tjek dit elforbrug pr. måned

Det er ikke kun i forbindelse med modtagelsen af den kvartalsvise elregning, at du kan få et indblik i, hvor stort dit elforbrug er.

Det kan du også få et indblik i løbende. Ja, faktisk er det hos mange elselskaber ikke blot muligt at følge sit elforbrug måned for måned, men også dit elforbrug per dag og endda dit elforbrug time for time. Dette kan du som regel følge med i via dit elselskabs hjemmeside og / eller app.

Gør det med fordel til en vane at tjekke dit elforbrug en gang om måneden, så du ikke bliver overrasket, når du modtager din elregning.  

 

Se dine el apparaters elforbrug pr. år på energimærket

Der er nogle apparater i hjemmet, der er større strømslugere end andre. Det er især fjernsynet, tørretumbleren, vaskemaskinen, computeren og opvaskemaskinen, der kan sende dit elforbrug på himmelflugt.

Er du i tvivl om, hvor meget strøm de enkelte apparater i din husstand bruger, så skal du stille skarpt på apparaternes energimærke. Hvis dine apparater er meget energikrævende, kan du overveje at skifte dem ud med nogle mere energivenlige apparater (gerne med A+++ eller et andet A-mærke).

 

Hvad kan jeg gøre for at sænke mit elforbrug?

Er dit elforbrug ved at løbe løbsk? Og vil du gerne have det stoppet? Så er der en række af ting, du kan gøre for at sænke dit elforbrug. Faktisk skal der ikke ret meget til for at spare hundredvis af kroner hvert kvartal.

 

Dette kan du gøre for at reducere dit elforbrug:

  1. Fyld altid vaskemaskinen og tørretumbleren helt op, når du vasker og tørrer tøj

  2. Anvend energibesparende pærer

  3. Sluk lyset, når du forlader et rum

  4. Undgå standby (sluk computer, tv og andre apparater på kontakten)

  5. Skift dine energikrævende apparater ud med nogle mere energivenlige

 

For at spare penge bør du i øvrigt sammenligne elpriser fra flere leverandører af strøm. I dag er det svært at få billig strøm, men hvis du bruger tid på populære app elspotpriser og at indhente og sammenligne el tilbud, kan du formentlig spare en god sum penge.

Du kan også spare penge på strøm ved at bruge den, når den er billigst. Hvis du har et elprodukt med en variabel kWh-pris, kan du ved at følge dit elforbrug live og dagens elpriser time for time, planlægge dit forbrug.

dinfagpartner logo

Spørgsmål og svar

Hvor finder jeg mit elforbrug?

Du kan finde dit elforbrug ved at kigge på dine seneste elregninger. Hvis du ikke har dine elregninger liggende fysisk eller på din computer, kan du finde dem via dit elselskabs hjemmeside gennem deres selvbetjeningsløsning. Alternativt skal du kontakte dit elselskab for at få tilsendt regningerne manuelt.

 

Hvordan regner man sit elforbrug ud?

Du kan regne dit årlige elforbrug ud ved at kigge på, hvor meget strøm du har brugt gennem de seneste fire kvartaler. I den anledning skal du have fat i dine seneste elregninger.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter