Har du brug for en ny tagdækning?

tag

Indholdsfortegnelse

Husk at overje følgende inden, du vælger at få en ny tagdækning:

Inden du vælger, om du overhovedet skal have et nyt tag, er der en lille checkliste, du burde gå igennem, for at vurdere, om det er nødvendigt med en hel ny tagdækning.

  • Sidder tagsten- eller plader ordentligt fast?
  • Bliver vandet ledt væk fra taget?
  • Er samtlige tagsten- eller plader 100% hele?
  • Er husets tagrender tomme?
  • Er skorstenen 100% intakt?
  • Er tagets inddækninger tætte?
  • Er der skadedyr på tagets underside?
Tagdækker udføre sit arbejde

Hvilken tagtype skal du vælge?

Der findes mange forskellige tagtyper, og det er værd, at undersøge, hvilket du skal vælge til din egen tagdækning. Nogle af de forskellige typer ses på listen nedenfor.

  • Tegl

Denne tagtype er lavet af brændt ler, og har en meget lang levetid. En tagdækning med tegl findes ofte på gamle murermestervillaer, og er testet gennem flere hundrede år. Inden du vælger denne tagtype, skal der vurderes, om din huskonstruktion kan bære et tegltag. Denne tagtype er en af de relative dyrere tagtyper, og det kræver en bestemt mængde vedligeholdelse. Der skal vælge mellem de forskellige tegltyper, som er: naturtegl, glaseret tegl og engoberet tegl.

  • Ståltag

Dette er en let og nem tagtype at fastgøre på huset. Tagdækning med ståltag har en lang levetid, og det kan endda lægges ovenpå tag, der allerede er lagt. Dette gør, du ikke behøves tage det gamle tag af, før du lægger dette. Der er også stor forskel på vægten, hvilket gør at ståltaget kan lægges på alle hus, hvorimod tungere tagtyper som tegl, ikke er egnede til alle huskonstruktioner. Der findes desuden mange forskellige farver, man kan vælge imellem, så du kan finde det, der passer til dit hus og omgivelserne. Dette er desuden også en af de billigere tagtyper, og vedligeholdelsen kræver ikke meget.

  • Zinktag

En tagdækning med zink er langt fra udbredt i Danmark, men det kan holde omkring 50-100 år, hvis vedligeholdelsen er udført korrekt, og tagpladerne er af en bestemt kvalitet. Et zinktag kan desuden også findes i mange forskellige farver, og er hverken den billigste eller den dyreste løsning til en ny tagdækning.

  • Skifer

Tagtypen kaldes ofte naturskifer, og kan holde i op til 70-90 år. Dette grundes at skifer er lavet af sammenpresset naturmaterialer som mudder, der er trykket sammen under ekstrem varme. Skifer bruges også til andre produkter som havesten, fliser og bordplader. Prisen på naturskifer er forholdsvis høj, da disse skæres direkte ud af naturelementer, og transportomkostningerne er relativt høje. Dog får du en meget holdbar tagdækning, der holder i mange år.

  • Betontag

Denne tagtype holder mellem 50 til 70 år, og kan fås i mange forskellige farver, så du kan vælge det, du synes, der passer bedst til din tagdækning. Vedligeholdelse er desuden ikke et stort problem med betontag. Tagtypen er forholdsvis billig i forhold til tegl, som betontag ligner meget. Ulempen ved betontag er, at det er forholdsvist tungt, hvilket kræver, at huset har en god konstruktion, der kan bære det. Dog er man i nyere tid begyndt at lave lettere betontag, som ikke kræver den helt samme konstruktion.

  • Tagpap

Dette er en af de eneste tagtyper, der tilbyder et udseende med vertikale linjer på en tagdækning. Dette er desuden også den tagtype, der holder kortest tid, nemlig omkring 30 til 40 år, men til gengæld er det også den billigste løsning. Tagpappet vejer ikke meget, så huset kræver ikke en super god konstruktion, for at man kan lægge det. Forskellige teknikker gør, at tætheden er god, så man undgår lækager.

  • Fibercement / Eternittag

Blandt mange forskellige tagtyper, er denne god til mange forskellige taghældninger. Denne er også vedligeholdelsesfrit og kan klare sig under elendige vejrforhold . Fibercement er desuden et miljøvenligt materiale, der består af vand, mineraler, fibre og cement. Samtidig har det en hæmmende virkning på ild, og bidrager til et godt indeklima.

  • Stråtag

Dette er en forholdsvis atypisk løsning, da man oftest ser denne tagtype på gamle bondehuse på landet. I nyere tid er man begyndt at bruge stråtag på eksempelvis sommerhuse for at give det et mere rustikt look. Stråtag anses som værende meget brandfarlige, hvilket også er rigtigt, men der er udviklet et underlag, der kan modstå ilden, hvis taget begynder at brænde. En tagdækning af strå er meget dyr, da en uforpligtende vejledende pris lyder på 1000-2000 kr. pr. kvadratmeter.

  • Termotag

Dette kan ikke bruges til alle huskonstruktioner, men blot til eksempelvis en udestue, hvor der ønskes meget lysindfald. Dette gør også, at det ikke giver mening at isolere, da man lige præcis vælger termotag til en tagdækning, fordi man ønsker lysindfaldet.

elselskaber sjaelland & naturgas sjaelland

Hvad mangler et nyt tag?

Når man har anskaffet sig et nylagt tag, hører der ofte tilbehør til for at fuldende det. Nedenfor ses en kort liste, der viser, nogle af de ting, man skal huske at have med i tankerne, når man skal erhverve sig et nyt tag.

  • Fuglegitter
  • Ovenlysvinduer
  • Solceller
  • Tagrender
  • Undertag

Mangler du mere inspiration til andre projekter?

Har du lært mere om tagdækning og tagtyper? Kunne du tænke dig at lære mere om projekter, der kan laves derhjemme? Så læs videre her, hvor du kan finde flere forskellige artikler om, hvad du selv kan gøre ved dit hjem. Dette gælder både udenfor og indenfor. Har du ikke selv lyst til at klare projekterne selv, kan du altid oprette din opgave her på kun to minutter, så vi kan sætte dig i kontakt med vores fagpartnere, der nemt og hurtigt kan klare dine projekter.

Husk at følge os på Facebook.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter