Hvis du ikke har tænkt dig at skrotte gassen, så kan du optimere driften, så du får mest varme for pengene. Her får du de bedste råd til at holde dit gasfyr godt i gang, så det fungerer helt optimalt.
Du skal være opmærksom på, hvor gammel din gaskedel er. Det kan du se på mærkepladen på gaskedlen. Er gaskedlen mere end 15 år gammel, er den klar til at blive skiftet ud.
En anden ting som du skal være opmærksom på, er trykket i radiatorsystemet på selve gasfyret, og fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. Du kan se i din manual, hvor højt trykket skal være.
Du skal også lytte til fyret nogle gange. Hvis du hører at fyret starter og stopper mere end normalt, så kan der være noget galt. Det kan være fordi, at det er indstillet til at varme for kraftigt. Du kan se i manualen, hvordan du gør, så du selv kan justere det (sænke varmekurven).
Du kan indstille dit gasfyr til automatisk styring efter tidspunkt og efter vejret. Man kan f.eks. indstille det til at sænke temperaturen med 2-3 gr. om natten og til at stoppe fyret og cirkulationspumpen, når temperaturen udenfor kommer over et vist niveau.
Hvis ikke du har dette i forvejen, så vil vi anbefale dig, at du overvejer om det kan give mening at købe automatik til dit anlæg.
Vi anbefaler også, at du får lavet regelmæssige tjek af de dit gasfyr en gang om året eller hvert andet år. Der kan også være krav om eftersyn mindst hvert andet år, for at garantien på din gaskedel holder.
Hvis du har et gasfyr uden automatisk styring:
Så kan du spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved, at du langsomt skruer op for varmen fra varmeanlægget om efteråret og langsomt ned igen, når du kommer til foråret.
Vi anbefaler, at du om efteråret begynder med 35-40 gr. og gradvist langsomt hæver temperaturen, når det bliver koldere. En tommelfingerregel er, at du kan skrue 5 gr. op for gasfyret, hver gang vejret er blevet 5 gr. koldere.
Om foråret kan du så vælge at skrue gradvist ned igen og ende på 25-40 gr. inden, at du sommerlukker for anlægget.
Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv.
Når du kommer til sommer, så anbefaler vi, at du sætter dit anlæg på sommerdrift, så du både sparer penge og CO2. Det er også det, som man kalder for sommerluk, så det kun producerer varmt vand. Du slukker fyret ved at slukke for cirkulationspumpen og lukke varmeanlægget.
Dette er spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare i denne artikel. Vi vil se nærmere på de forskellige fordele. Så læs videre for at få mere information om dette herunder.
Det er vigtigt, at du kender til dine muligheder, hvis det er opvarmningsmetoden, som du vælger at gå med.
Guide til sommerlukning
Sommerlukning anbefales i sommerhalvåret, så du lukker for anlægget, så det kun producerer varmt vand og ikke varme til dine radiatorer eller til din gulvvarme. Dette kalder man også for sommerdrift.
Hvis ikke du indstiller dit gasfyr, eller det selv gør det, så kører dit varmeanlæg konstant på lavt blus hele sommeren, som svarer til at en bil står i tomgang. Dette vil som sagt spare dig for penge, og du hjælper klimaet.
Gør det nemt for dig selv
Det tager ikke mange minutter at sommerlukke, men det kan være, at du skal bruge hjælp, hvis du ikke har gjort det før.
Sommerluk består af to ting: Den ene er, at du skal lukke varmeanlægget og slukke for cirkulationspumpen.
Hvilket håndtag du skal dreje på varmeanlægget, og hvor du skal slukke for cirkulationspumpen, varierer og er forskelligt fra hus til hus. Derfor bør du søge hjælp, hvis du ikke har prøvet det før.
Hvornår skal du lukke for varmeanlægget
Det kan variere fra hus til hus, da der er forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan f.eks. blive påvirket af, hvor godt vejret er, og hvor godt dit hus er isoleret. Vi anbefaler, at du lukker for varmeanlægget i maj og begynder at åbne det igen i oktober.