Skift elselskab – Sådan skifter du elleverandør (Guide 2022)

skift elselskab

Indholdsfortegnelse

Der er frit valg på alle hylder, når det kommer til elprodukter og elselskaber. Derfor kan du med fordel skifte dit elselskab og din elleverandør, hvis du får tilbudt en elaftale der er billigere, eller på anden vis bedre end din nuværende el aftale.

Ønsker du af en eller flere grunde at skifte elselskab og el leverandør? Så kan du nemt og hurtigt gøre det allerede i dag. Vi guider dig i dette blogindlæg, så du kommer sikkert i mål med at skifte til et nyt elselskab.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

Hvordan skifter man elselskab?

Det er en kendsgerning, at danskerne typisk kun vælger at skifte elselskab, når de flytter fra en adresse til en anden. Dermed kan der gå mange år imellem, at en dansk elkunde skifter til et nyt elselskab, hvilket er en skam, da der potentielt kan være store besparelser ved at skifte elleverandør regelmæssigt.

Sidste år var der kun 8 % af de danske husstande, der valgte at skifte elleverandør. Det svarer til omkring hver 12. danske husstand. Mange danske elkunder undlader at skifte elselskab, da de har en idé om, at det er svært og tidskrævende, men det er faktisk sjældent tilfældet.

Du kan nemlig skifte elselskab blot ved at gøre følgende:

  1. Dyk ned i din nuværende elaftale og læs vilkårene for opsigelse og binding

  2. Indhent el tilbud gennem Din Fagpartner og find billig el

  3. Vælg det elprodukt du finder mest attraktivt (udfyld tilmeldingsformularen og underskriv aftalen med det nye elselskab

  4. Lad dit nye elselskab klare resten (ofte vil de informere elselskabet om skiftet)

  5. Aflæs din elmåler, hvis du ikke har en fjernaflæst elmåler (maksimalt seks uger efter skiftet vil du modtage en endelig slutopgørelse fra din tidligere eludbyder)

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Skal jeg selv opsige min nuværende elaftale?

Du skal som udgangspunkt ikke selv opsige din elaftale, hvis du skal vælge elselskab.

Der er dog ingen regel uden undtagelse, hvorfor det er en god idé at undersøge det nærmere. Hvis dit nye elselskab ikke informerer din tidligere eludbyder om skiftet, skal du selv gøre det. Gør det med fordel skriftligt, så du har dokumentationen i orden.

Som hovedregel kan du opsige din elaftale med kort varsel – typisk løbende måned plus én måned. Du vil dermed meget snart kunne skifte elselskab og nuværende udbyder ud.

 

Skift elselskab og spar penge

Selvom danske elkunder skifter elselskab meget sjældnere, end de burde, så er det en kendsgerning, at interessen for at skifte elselskab med henblik på at spare penge er steget. Det hænger sammen med, at flere elkunder får øjnene op for, at der ofte kan opnås store besparelser ved at skifte elselskab til en billigere eludbyder.

Tidligere har Forsyningstilsynet og Bolius lavet en beregning, der viste, hvor mange penge du kunne spare ved at skifte elselskab til en mere prisvenlig eludbyder. Resultatet var, at du kunne spare helt op til 1.800 kr. ved et årligt kWh-forbrug på 4.000.

Den reelle besparelse kan være enten højere eller lavere end ovennævnte, alt efter dit forventede forbrug og din nuværende elaftale m.v. Det ændrer dog ikke på, at det altid er en rigtig god idé at undersøge, om der findes billigere alternativer til din elaftale.

 

Hvilke elselskaber kan jeg vælge mellem?

Som elkunde har du siden 2003, hvor elmarkedet blev liberaliseret, helt selv kunne bestemme, hvem du vil købe strøm fra. Det frie valg af elleverandør skal betragtes som en gave, da det giver dig mulighed for at shuffle mellem de forskellige elselskaber med henblik på at opnå den lavest mulige elregning.

Du kan vælge mellem cirka 300 forskellige elprodukter fra en lang række elselskaber. Det er helt op til dig, om du vælger en lokal eller national eludbyder. Strømmen der kommer ud af dine stikkontakter, er den samme uanset valg af leverandør, men til gengæld er prisen ikke den samme.

Billig strøm
Elpriser time for time

Skift elselskab fra dag til dag

Er det virkelig muligt at skifte elselskab fra dag til dag?

Ja, det er det, men i praksis tager det dog lidt længere tid end én dag at skifte leverandør af el, da der er lidt behandlingstid. Derfor er det mere realistisk at skifte fra uge til uge eller fra måned til måned, hvis du kan se en fidus i det.

Det kan være tidskrævende at skifte elselskab fra dag til dag, hvorfor mange elkunder vælger at overlade arbejdet til en såkaldt elmægler.

En elmægler kan sørge for, at du altid er kunde hos den billigste eludbyder, og da dette kan variere hele tiden grundet den store konkurrence, vil du reelt kunne komme til at skifte elleverandør ret hyppigt.

 

Kan alle skifte elselskab?

Ja, alle kan skifte elselskab, og det gælder uanset om du bor i lejebolig eller ejerbolig. Det kræver blot, at du har en elmåler.

Om du dog kan skifte elselskab her og nu afhænger af din nuværende aftale. Det kan f.eks. være, at du har en bindingsperiode på seks måneder på din aftale.

I givet fald må du vente til bindingsperioden er ovre med at skifte udbyder. Er bindingsperioden afsluttet, eller har du en elaftale uden binding, så står det dig frit for at skifte elleverandør med det samme.

 

Er der kun økonomiske fordele ved at skifte eludbyder?

Det er ingen hemmelighed, at udsigten til at kunne spare penge er danskernes største motivation til at skifte elselskab. Det er dog ikke ensbetydende med, at der kun er økonomiske fordele ved at skifte leverandør af strøm.

Du kan også skifte eludbyder, hvis du ønsker en mere miljørigtig leverandør. Der er, som tidligere nævnt, ikke forskel på den strøm der leveres til dig, men der er trods det, forskel på, hvor grønne de danske elselskaber er.

Der er nogle elselskaber, der køber grønne certifikater svarende til dit elforbrug – på den måde bliver strømmen så at sige grøn fra vedvarende energikilder.

Elselskaber med grøn energi
vindmøller i vandet

Skift elselskab i 2023

2022 har budt på meget høje elpriser. Så høje, at mange elkunder har sat sig for at undersøge, om de betaler overpris for deres strøm. Ingen elselskaber kan tilbyde de samme lave elpriser som tidligere, men mindre kan også gøre det.

Hvis du skifter elselskab i 2023, vil du potentielt kunne spare mange penge. Der er ikke kun penge at spare på kWh-prisen, men også på den pris du betaler for dit abonnement. Det er f.eks. ikke helt underordnet, om du skal betale 15 eller 30 kr. om måneden for dit abonnement.

 

Dette elselskab er det rigtige for dig

Det er svært at finde det bedste elselskab, for hvilket er det bedste, når alt kommer til alt? Vi har ikke svaret, men vi ved, at du finder det rigtige elselskab for dig ved at tage udgangspunkt i dit eget elforbrug og i dine egne behov og præferencer.

Forsøg så vidt muligt at finde et elselskab, der kan tilbyde fordelagtige el priser uden at gå på kompromis med den grønne omstilling og kundeservice. Disse elselskaber hænger ikke på træerne, men de findes.

 

Skift til et elselskab med en god kundetilfredshed

Selvom du primært skifter elselskab for at spare penge, er det altid en god idé at vælge et elselskab, hvor servicen er i top.

Hvis du f.eks. har spørgsmål til din seneste elregning, eller hvis du vil vide mere om de forskellige elprodukter, vil det være en fordel, hvis du uden alt for meget ventetid kan komme til at tale eller skrive med en medarbejder.

Dette vil der typisk være mulighed for, hvis du skifter til et elselskab med høj kundetilfredshed. Brug bl.a. Google og Trustpilot til at finde bedømmelser og læse anmeldelser af de mange leverandører af strøm.

 

Mange elselskaber byder på gode velkomsttilbud

Dit nuværende elselskab byder formentlig ofte på gode tilbud på strøm, men desværre vil disse tilbud med al sandsynlighed være tilegnet nye kunder. Som mangeårig elkunde hos det samme elselskab, så får du ikke de samme gode tilbud som nye kunder, og det giver blot endnu et godt argument for at skifte elselskab.

Nye elkunder kan f.eks. få et gavekort på XXX kr., billig el i X måneder eller gratis abonnement i X måneder.

dinfagpartner logo

Få 3 gratis tilbud og skift elselskab hurtigt

Leder du efter den bedste og billigste elaftale på markedet? Så indhent 3 gratis og uforpligtende tilbud gennem vores platform og skift elselskab i dag. Flytningen kan klares på ganske få dage. Den reelle behandlingstid kan variere fra elselskab til elselskab.

Hvad end du ønsker grøn strøm, klimavenlig strøm, en elaftale med en fast eller variabel elpris, eller om du sætter pris på at indgå en aftale uden binding, så kan du indgå den ønskede elaftale med en af vores samarbejdspartnere.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Spørgsmål og svar

Hvor hurtigt kan man skifte elselskab?

Det tager ofte ikke mange minutter at skifte elselskab, da du blot skal vælge det ønskede elprodukt og indtaste en række personlige oplysninger i en formular. Hvornår den nye elaftale starter afhænger af bindings- og opsigelsesperioden på din nuværende elaftale.

 

Hvad kan jeg spare ved at skifte elselskab?

Du kan spare op til 1.800 kr. ved at skifte elselskab ifølge en beregning foretaget af Bolius og Forsyningstilsynet. I nogle tilfælde vil du kunne spare endnu mere. Er der mod forventning ingen penge at spare for dig ved at skifte elselskab, kan du blot fortsætte som elkunde hos din nuværende leverandør.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter