Opret din opgave og

modtag gratis op til

3 uforpligtende tilbud

  

Hvorfor vælge Din Fagpartner?

  • Nemt, gratis og uforpligtende

  • Over 10.000 formidlede opgaver

  • Over 150 professionelle fagpartnere tilmeldt

Gulvlægger

 

Hvad forstås ved en gulvlægger?

 

En gulvlægger er en type af håndværker, der som navnet hentyder, har specialiseret sig inden for lægningen af forskellige gulvtyper. Gulvlæggere vil i de fleste tilfælde arbejde med nybyggerier eller renoveringer, da disse ofte vil involvere lægningen eller udskiftningen af et gulv.

 

Lægning af planker

 

En af gulvlæggerens mere generelle opgaver, er lægningen af planker. Denne opgave udføres ofte i stueetagen af en bygning, da der ved brugen af planker kræves en god isolering for ikke at skabe genlyd ved deres brug. Planker associeres ofte med et parketgulv, der kan være lavet af forskellige sorter af træ. Ved lægningen af planker, sørger gulvlæggeren for at aftage mål af det rum plankerne skal indsættes i, hvorefter plankerne bliver udskåret til at passe rummets specifikke mål.

Foruden parketplanker, der ofte er lavet udelukkende af træ, arbejder gulvlæggere også med laminat- og vinylplanker. Laminatgulve er ofte sammensat af samtlige forskellige materialer, der gør plankerne faste og slidstærke. Da laminatgulves top-lag er konstrueret af et sammentrykket papirlag, giver det muligheden for at vælge samtlige designs og imitationer af forskellige materialer. Når en gulvlægger skal indsætte vinylplanker, kan arbejdet ofte gøres hurtigt, så snart de rette mål er taget. Dette er fordi vinylgulve bruger relativt tynde planker, der ofte kan klikkes sammen.

 

Lægning af fliser

 

Når der i en bygning skal ligges fliser, vil det ofte være på steder, der skal være behagelige at gå på, samt være lettere at gøre rent. Eksempler på de flisetyper en gulvlægger normalt vil lægge, kunne være marmor, granit skifer og forskellige typer af sten.

Når en gulvlægger har til opgave at lægge fliser, skal fliserne lægges med et konsekvent mellemrum. Gulvlæggeren tager også stilling til hvorvidt fliserne skal lægges et sted, hvor der kommer stører eller mindre mængder af vand. F.eks. ved lægning af fliser på badeværelser, vil der som udgangspunkt blive brugt tørpressede fliser, der i modsætning til de fleste vådpressede fliser, er vandafvisende.

 

Maling af gulve

 

En af de yderligere opgaver en gulvlægger kan have, er at male et gulv. Når et trægulv skal males, kan gulvlæggeren både bruge styrkende og vandafvisende maling. Ved ældre trægulve kan der også bruges farvet maling til at give et nyt look til gulvet.

Et af de mere moderne gulve, som en gulvlægger kan lave, er et epoxygulv. Gulvlæggeren maler et fast lag af epoxy ud over et underlag, eller eksisterende gulv, hvilket skaber et fast epoxygulv.

 

Støbning af gulve

 

For at kunne lave et kraftigt underlag, arbejder gulvlæggere også med støbning af forskellige gulve. Her kan gulvlæggeren lave et betongulv, både som underlag til andre gulve, men også som et stærkt og hurtigt nedsat gulv.

Når det kommer til gange på skoler og hospitaler, bruges der ofte gulvlæggerhjælp til at støbe linoleumsgulve. Linoleumsgulve danner en skridsikker overflade og kan kommer i mange forskellige farver og mønstre.

 

Udrulning af gulve

 

Foruden hårdføre gulve, der er lavet til at kunne tage slag, eller give et naturligt design, udfører gulvmænd også udrulninger af gulvtæpper og korkgulve. For at få underlaget til at blive udfoldet over hele gulvet, udskæres stykker af rullegulve, der kan passe ind til hvert hjørne af rummet. Udrullede gulvtæpper vil ofte være en opgave for gulvmænd i steder, som soveværelser og moderne kontorer.

 

Reparation af gulve

 

Når der opstår en skade på et stykke gulv, kan en gulvlægger have til arbejde at reparere det. Er der tale om planker, vil gulvmanden i nogle tilfælde være i stand til at udbytte den skadede planke med en ny. Dette er dog kun i nogle tilfælde, da ældre gulve ofte skifter farve i takt med at de bliver brugt. Af denne grund er det ikke altid muligt for gulvmanden at finde en substituerende planke.

Andre muligheder, som gulvlæggeren har, vil være at udføre en nedslibning og derefter en udfyldning af det beskadiget gulv. På denne måde vil gulvet få sin form tilbage, uden at planken skal udskiftes. Sker det at udfyldningen er for distraherende, vil gulvlæggeren i nogle tilfælde have muligheden for at ændre placeringen af plankerne, så den reparerede planke kan blive gemt under et af rummets møbler i stedet.

Gulvlæggere kan også have til arbejde at udfylde støbte og malede gulve, hvilket i modsætning til planker, ofte er en hurtig opgave. Ved støbte gulve vil arbejdet ofte være færdigt, så snart udfyldningen er tørret, mens gulvlæggere kan give malede gulve en overmaling efter udfyldningen er færdig.

 

Hvorfor en gulvlægger er en god idé

 

Når det kommer til det præcisionsarbejde det kan være at lægge et gulv, så er det ikke lige meget hvem der udfører opgaven. Mindre fejlberegninger i lægningsfasen, kan efterfølgende resulterer i et skævt eller ujævnt gulv.

Et eksempel på dette, kunne være ved monteringen af et ny trægulv. Her vælger nogle private med en nogenlunde erfaring for håndværk at udføre opgaven på egen hånd, hvilket sjældent fører til et tilfredsstillende resultat. Får trægulvet små mellemrum, eller har længdemålene i rummet været forkerte, kan man ende med at få skæve hjørner, samt over- eller underskud af de købte materialer.

Da erfaring er en vigtig del af et stykke gulvlægningsarbejde, kan det derfor sjældent betale sig at lave arbejdet på egen hånd. Har man ikke en tilstrækkelig erfaring med gulvlægning, vil det i de fleste tilfælde ende med et knirkende og uholdbart gulv som resultat.

 

Formidlings platforme

 

Med hundredvis af danske virksomheder, der tilbyder gulvlægningsservice, kan det være problematisk at sammenligne alle mulighederne. Af denne grund kan det for private og erhvervsfolk, tage længere tid at finde den rigtige virksomhed til en gulvopgave. For at dække dette behov, findes der i dag virksomheder som Din Fagpartner, hvor man ved at indsende sin opgave, vil være i stand til at få op imod 3 gratis og uforpligtende tilbud fra forskellige fagfolk.