Opdateret d. 2. februar 2023 af Terje Pedersen
Elektricitet er blevet dyrere, men hvor galt står elpriser udvikling til, og har vi historisk set oplevet noget lignende? Dette vil du få et indblik i, i denne guide, hvor prisudviklingen på strøm er omdrejningspunktet.
I guiden vil du kunne læse, hvordan du som gennemsnitlig forbruger følger prisudviklingen, hvorfor den kommercielle elpris er blevet dyrere og meget mere. Måske vil det give dig lidt mere forståelse for, hvorfor elpriserne er steget så meget og så hurtigt.
Hos Dinfagpartner hjælper vi dig selvfølgelig også med at indhente el tilbud, så du kan få så billig strøm som overhovedet muligt.
2022 har været et år, der har budt på mange kedelige rekorder inden for energi, el og naturgas.
Prisen på pr. kWh er kun gået én vej, og det er opad. De stigende elpriser har naturligvis berørt – og berører fortsat – alle husstande med både faste og variable elaftaler.
Der blev bl.a. slået en kedelig rekord d. 24. august 2022. Her kostede 1 kWh hele 9,37 kr. inkl. moms og afgifter. Det var på dette tidspunkt den højest registrerede elpris nogensinde. Siden har elpriserne bølget op og ned, men de er fortsat høje og langt højere end i 2021 og tidligere år.
Priserne på el har de seneste 10 år været relativt stabile, hvis man altså lige tager årene 2021 og 2022 ud af ligningen. I årene før, i både 2017, 2018, 2019 og 2020, oplevede vi nogle meget stabile elpriser. Ja, faktisk var elprisen stort set den samme i en længere periode.
Dette blev der dog i den grad lavet om på i løbet af 2021 og i særdeleshed i 2022. Det var ikke mindst de vindfattige sommermåneder i Europa og den tørre sommer i Norden, der var med til at sende elpriserne på himmelflugt i slutningen af 2021.
Hvis du derfor føler, at din samlede elpris er steget markant de seneste år, er det ikke uden grund. Det er de nemlig.
Ønsker du at følge med i, hvordan elpriserne udvikler sig fra time til time, måned efter måned og år efter år, kan du følge med via Energistyrelsens hjemmeside.
Energistyrelsen indsamler en masse data, som de bruger til at udarbejde statistiskker over forbrugernes strømpriser. Disse statistikker sendes ind til Eurostat, så tallene kan sammenlignes med andre lande.
Hvis du bruger en anden kilde end Energistyrelsen, så husk at være kildekritisk.
Du kan typisk også følge udviklingen på den gennemsnitlige elpris via din eludbyders hjemmeside eller app. Vær dog opmærksom på, at det typisk kun er udviklingen i den specifikke udbyders elpriser, du vil kunne se. Dette er ikke nødvendigvis repræsentativt, hvorfor vi henviser til Energistyrelsen som den bedste kilde.
Det kan være interessant at dykke ned i, hvordan elpriserne har udviklet sig i år og gennem de seneste 10 år, men endnu mere interessant er det at følge strømpriserne lige nu. Du kan hverken gøre fra eller til i forhold til de historiske elpriser, men du kan ved at følge tidens strømpriser reducere din elregning og spare penge.
Hvis du følger dagens elpriser time for time, vil du have mulighed for at planlægge dit elforbrug, efter hvornår strømmen er billigst.
Alle statistikker og grafer inden for elprisens udvikling viser det samme; elpriserne stiger, og de stiger hastigt.
Men hvad skyldes prisstigningerne?
De stigende elpriser udvikling skyldes følgende:
Det er blevet dyrere at producere el (grundet de stigende priser på naturgas)
Det blæser mindre, end det plejer
Der er udfordringer med at transportere den billige el
Helt konkret har krigen mellem Ukraine og Rusland været en af hovedårsagerne til, at priserne på el er steget. Det skyldes bl.a., at vi importerer langt mindre naturgas fra Rusland end førhen, og at krigen har skabt stor usikkerhed i energisektoren.
De fleste elkunder stiller dette spørgsmål lige nu – og med god grund.
Vi står i en situation, hvor vi betaler mere for vores strøm end nogensinde før, og derfor er håbet selvfølgelig, at elpriserne snart vil falde igen. Ingen ved desværre med sikkerhed, om det kommer til at ske, og hvornår det i givet fald vil ske.
Ifølge flere energieksperter er de høje elpriser kommet for at blive. Derfor er der ikke nødvendigvis udsigt til lavere elpriser i hverken 2023 eller 2024. Ifølge Mogens Pilgaard Sørensen, der er energimægler og virksomhedsrådgiver, skal vi helt ind i 2025, før vi kommer til at opleve elpriser på et fornuftigt niveau igen.
Når der ikke umiddelbart er udsigt til, at de danske elpriser vil falde lige foreløbigt, er det interessant at kigge på, hvad der evt. vil kunne få prisudviklingen på el til at falde.
Flere ting vil kunne få elpriser udvikling til at falde.
En af de usikkerheder, der er med til at presse priserne op lige nu, omhandler krigen mellem Ukraine og Rusland. En afslutning af krigen vil skabe mere sikkerhed i energisektoren, og det vil kunne få priserne til at falde. Mere blæst vil også kunne presse priserne ned, da en stor del af den danske strøm kommer fra vindenergi.
En anden ting, der kan få prisen på el til at blive mere overkommelig for forbrugerne og virksomhederne er reducerede skatter og afgifter. Netop skatter og afgifter udgør nemlig en meget stor andel af elregningen.
Du kan dog også selv gøre en indsats for at få billig el. Mere om dette i næste afsnit.
Elpriserne stiger og stiger, og det gør det bestemt ikke mindre fordelagtigt at sammenligne flere el tilbud og evt. skifte eludbyder.
Priserne på strøm stiger, uanset hvilket elselskab du har, men der er naturligvis fortsat forskel på, hvilke elselskaber der kan tilbyde de laveste elpriser. Det er ikke kun kWh-prisen, der kan variere fra elselskab til elselskab, men også prisen for det løbende abonnement. Sammenlign derfor begge dele.
Vil du gerne have strøm til den laveste pris? Indhent op til 3 gratis tilbud på billig strøm i dag. Det kan du gøre helt uforpligtende gennem Dinfagpartner. Der er naturligvis også mulighed for at indhente tilbud på grøn strøm.
Kontaktinformation:
Dinfagpartner ApS
Møllegade 32
8000 Aarhus
CVR: 40600264
Tlf.: 78 70 98 70
Email: [email protected]
Åbningstider:
Man – Fre: 09:00 – 15:00
Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud på strøm