Start din forespørgsel her

Indtast og vælg din adresse for at komme i gang. Det tager under 2 minutter.

Få 3 tilbud på billig gas fra selskaber, der matcher dine behov. Lad selskaberne kæmpe om dig!

Så nemt er det at bruge Din Fagpartner

1.

Du udfylder formularen og beskriver dit behov.

2.

Vi matcher dig op imod de rette gasselskaber og formidler din forspørgsel.

3.

Du får direkte kontakt til relevante gasselskaber– enten pr. telefon eller mail

Hvorfor stiger prisen på gas? – få svar på dine spørgsmål om naturgas

Der er findes en helt enkel forklaring på, hvorfor prisen på gas stiger. Det gør den på grund af størrelsesforholdet mellem udbud og efterspørgsel i markedet efter naturgas. 

Når efterspørgslen på gas er høj, og der ikke kan produceres nok gas til at imødekomme dette, så stiger prisen. Omvendt, hvis der er en overproduktion af naturgas samtidig med en relativ lav efterspørgsel, så vil prisen falde. Derudover kan der være en række andre faktorer, der også påvirker prisen på gas og energiselskabernes fokus på at give gode tilbud på gas.

Forsyning af gassen påvirker gasprisen

Danmark har siden 1972 produceret olie og gas i Nordsøen, hvilket i mange år har skabt en høj forsyningssikkerhed. Prisen på gas har derfor været stabil over tid. Men i 2019-2021 faldt gasproduktionen i Nordsøen markant på grund af en planlagt renovation af Tyra-platformen.

Dette samtidig med en kold vinter i 2021 betød, at Danmarks afhængighed af russisk naturgas blev større i en periode, hvor gaslagre i Europa også var svundet ind markant.

Dette er et klart eksempel på, hvorfor gasprisen stiger, når udbuddet af gas falder, som følge af mindre produktion og svindende gaslagre i Europa, samtidig med en stor efterspørgsel.

Gassen flyder hen, hvor pengene er

Når der er stor mangel på gas, er der nogle lande, som er villige til at betale en høj pris. Så udover et fald i gasproduktionen er fordelingen af gas på verdensplan også afgørende for prisen. 

Asien vil for eksempel betale en højere pris på gas end virksomheder og private forbrugere vil i Europa. Det betyder, at større mængder flydende gas (LNG) distribueres til Asien og efterlader et mindre udbud af gas i Europa. 

Effekten af lavt gasudbud og stor efterspørgsel bliver naturligvis stigende gaspriser i Europa.

Vind, vejr og naturkatastrofer påvirker gasprisen

En kold vinter kan sende gasprisen i vejret. Til gengæld kan prisen på gas ofte falde om sommeren, fordi det er varmere i vejret, og gasforbruget er lavere. Opstår der en naturkatastrofe eller for eksempel krig, medfører det typisk stor usikkerhed omkring fremtiden. 

Usikkerhed i verden påvirker gaspriserne, ligesom det påvirker priser på aktier. Naturgas handles nemlig på en børs som aktier og andre råvarer. Derfor kan større forandringer i verden nemt forårsage udsving i gaspriserne.  

Hvorfor vælge naturgas?

Naturgas hører til fossile brændstoffer som olie og kul. Men i modsætning til olie og kul er naturgas meget mere miljøvenligt. Udledning af CO2 er nemlig langt mindre ved afbrænding af naturgas. 

For forbrugerne er det også en nem form for energikilde, idet gasforsyningen til naturgasfyret kommer gennem rørene og ikke som olie, hvor det skal leveres og fyldes på oliefyret, eller træpiller der skal hældes på et pillefyr.  

Biogas er en velegnet substitut til naturgas

I takt med målet om at sikre en høj forsyningssikkerhed på gasområdet, er muligheden for biogas som erstatning for naturgas analyseret af Energistyrelsen. Konklusionen på analysen er, at biogas kan erstatte naturgas, og der ligger et stort uudnyttet potentiale i anvendelse af biogas. 

Det interessante ved dette er, at en højere forsyning af gas, om det er biogas eller naturgas, kan være med til at imødekomme efterspørgslen på gas og holde prisen i ro. 

Derudover er biogas grøn energi, hvilket både det offentlige, virksomheder og private ønsker at investere mere i.  

Forstå hvordan naturgas afregnes på din varmeregning

Det kan somme tider være vanskeligt at forstå sin varmeregning. På gasområdet fungerer afregning således, at du betaler for distribution af gas og for det gas, du forbruger.

Distributionssystemet ejes af Evida, så her betaler du en regning for distribution af gas til Evida. Forsyningsselskabet vælger du selv, og her betaler du typisk et acontobeløb, som afregnes hvert kvartal. 

Det kan virke mærkeligt, men regningen for distribution af gas kan nemt overstige dig gasforbrug. Det skyldes, at Evida er et statsejet selskab, hvor du betaler afgifter til staten over din gasregning for at få leveret gas til dit fyr.

Tjek om du kan spare på varmeregningen – få 3 uforpligtende tilbud på gas

Har du overblik over, hvor meget du betaler for naturgas? Der kan være store besparelser at hente, hvis du tjekker din gaspris en gang om året. De forskellige faktorer som udbud/efterspørgsel, ændringer i forsyningssikkerhed og vejret kan nemt forårsage pludselige og markante prisstigninger. 

Så hold øje med prisudviklingen og få 3 uforpligtende tilbud på gas. Brug pengene på noget sjovere og spar penge ved få et godt tilbud på naturgas.

Energiselskaberne i hård konkurrence om kunderne

Konkurrencen på energimarkedet er uden tvivl hård. Energiselskaberne sprøjter mange ressourcer efter jagten på kunder, og du kan helt sikkert være heldig at få et godt tilbud på gas. Det er nemt at sammenligne priserne på gas i markedet, idet naturgas er en homogen varer, som du betaler pr. m3. 

Med 3 uforpligtende tilbud på gas kan du sammenligne priserne og undersøge om, du betaler mere for gas, end du burde. Du kan for eksempel få et tilbud om en fastprisaftale. Det kan være en fordel at låse prisen på gas fast i en periode, hvis prisen på gas ser ud til at stige markant i fremtiden.

Spar på varmeregningen og betal mindre for gassen

Der er flere måder, du kan spare på varmeregningen. Du kan vælge at skrue ned for radiatorerne eller tage kortere bade. Men en nem og hurtig måde at spare på varmeregningen er at få et godt tilbud på gas.

For lignende artikler, besøg vores blogside.