Få op til 3 tilbud på strøm

Indtast og vælg din adresse for at komme i gang. Det tager under 2 minutter.

Tilbud på billig strøm, der matcher dine behov.

Så nemt er det at bruge DinFagpartner

1.

Du udfylder formularen og beskriver dit behov.

2.

Vi matcher dig op imod de rette strømselskaber og formidler din forspørgsel.

3.

Du får direkte kontakt til relevante strømselskaber– enten pr. telefon eller mail

Prisen på strøm vedrører os alle

Der er stigende fokus og interesse i samfundet for den grønne omstilling. I takt med klimaforandringer og knappe energiressourcer som olie, gas og el er det blevet endnu mere presserende at finde på alternative løsninger. Prisudviklingen på olie, gas og strøm vedrører os alle, og det er vigtigt at forstå, hvilke faktorer, der påvirker udviklingen, så der kan gøres noget for at holde priserne stabile. Dette gælder både politisk og for privat forbrugere, der betaler elregningen hvert kvartal.

Udbud og efterspørgsel afgør prisen på el

El bliver handlet på verdensmarkederne ligesom aktier gør. Forklaringen på hvad, der bestemmer prisen på el, finder du i balanceforholdet mellem udbud og efterspørgsel. Det er ganske enkelt de makroøkonomiske mekanismer, der træder i kraft. Når der produceres for lidt el i forhold det, der efterspørges, stiger elprisen.

Omvendt, er der for meget el i forhold til efterspørgslen, falder elprisen. Et tydeligt eksempel på dette er corona-nedlukningen. Da samfundet var lukket i næsten to år, var der mindre efterspørgsel efter el, og prisen på el relativt lav. Så snart samfundet blev genåbnet, steg elprisen markant i markedet.

 
grøn strøm

Elprisen korrelerer med prisen på gas

En anden forklaring i udvikling i elprisen er udviklingen på gasområdet. Elprisen korrelerer nemlig med gasprisen. Det skyldes, at det er den mest el-krævende energiform, der bestemmer prisen på el, hvilket gas er.

Igen skal vi se på de makroøkonomiske faktorer i markedet som udbud og efterspørgsel efter gas.

Når gasforsyningen fra fx Rusland eller fra Danmarks egen produktion i Nordsøen bliver begrænset, stiger prisen på gas og dermed også på el.

Hvor kommer gassen fra?

Produktion af olie og gas er vigtig for dansk økonomi. Gassen produceres dels i Nordsøen og dels på mindre biogasanlæg rundt omkring i Danmark. Det har siden 1972, hvor gasproduktion blev påbegyndt, været vigtigt at øge forsyningssikkerheden og gøre os uafhængige af blandt andet Rusland.

Derfor blev det besluttet, at Tyra-platformen i Nordsøen skulle gennemgå en større renovering for at være fremtidssikret mange år frem. I den periode, hvor renoveringen pågår, er Danmark derfor endnu mere afhængige af gas fra Rusland. Samtidig steg prisen på gas og el voldsomt på grund af mindre udbud på verdensmarkedet.

Flere vindmøller til at stabilisere elprisen

Danmark er kendt for udbredelsen af vindmøller og produktion af el baseret på vindenergi. Mængden af vind og blæst er selvsagt afgørende for, hvor meget el vi kan producere. Vejret er ikke til at påvirke, men jo mere stabil en periode med vind vi har, jo mere effektivt kan det lade sig gøre at producere el.

Derudover er planer om at udbygge vindmølleparkerne i Danmark et naturligt led i den grønne omstilling. Vind kan nemlig gøre os mindre afhængige af gas og dermed mindre følsomme i forhold til udsving i elpriser på de internationale markeder.

Vindmølle fra et dansk elselskab

Sæt pris på strømmen, særligt når den er lav

Der er gode muligheder for at spare på strømmen og stadig leve en normal tilværelse. Der findes mange forskellige råd som at vaske tøj om natten, når elprisen er lavere, eller slukke for standby apparater, når du ikke bruger dem. Du kan derfor altid gøre dit til at bakke op om den grønne omstilling og opnå et lavere forbrug af strøm, mens de større makroøkonomiske faktorer er politikernes bord at tage stilling til.

Du betaler én elregning men til to selskaber

Din elregning er delt op i to dele. Du betaler en del til et statsejet selskab for at få transporteret strøm til din bolig. Den anden del betaler du til et privat energiselskab for den strøm, du bruger. På den både betaler du en elregning, men til to selskaber.

Hvis du ønsker at undersøge mulighederne for billigere el, er det derfor elpriserne hos energiselskaberne, du skal sammenligne. Du kan med fordel holde øje med kampagnetilbud og forskellige ordninger, da der er stor konkurrence i markedet om el-kunderne.

Følg prisudviklingen på el og gør dig klar til fremtiden

Der er ingen tvivl om, at fremtiden og prisudviklingen på el kan være uforudsigelig. I perioder ser vi energipriserne stige voldsomt grundet større bevægelser i udbuds- og efterspørgselsforholdet. I andre perioder kan energipriserne ligge på et stabilt lavt niveau på grund af varme vejrforhold og mindre produktion.

Uanset hvad er det en god idé at overveje, hvordan din varmeløsning skal være i fremtiden. I den forbindelse er det vigtigt at lægge planer i god tid, da det kan kræve større investeringer at skulle omstille sig til alternative energiformer.

Tjek strømpriserne hvert år – så kan der være penge at spare

Når der sker større bevægelser i markedet, der sender elpriserne opad, er det også en mulighed for energiselskaberne at stjæle kunderne fra hinanden. For de er klar over, at mange forbrugere ser sig om efter billigere el. Du kan med fordel tjekke strømpriserne hvert år eller holde løbende øje med udviklingen, for der kan være mange penge at spare på kvartalsregningen.

Få tre tilbud og sammenlign de bedste elpriser i markedet

Hop ikke på det første og bedste tilbud, du bliver mødt med. Der kan nemlig være endnu mere at spare og flere fordele at hente, hvis du undersøger markedet for gode tilbud på el. Få tre uafhængige og uforpligtende tilbud på el. Så kan du sammenligne priser og fordele ved at være kunde i de forskellige energiselskaber, inden du beslutter dig for, om det kan betale sig at skift selskab og i givet fald til hvilket.

For lignende artikler, besøg vores blogside.

 

Opretter du en forespørgsel på strøm hos os, så vil du modtage op til 3 tilbud på strøm. Dette kan du sammenligne med din nuværende strømudbyder og finde det billigste og bedste for dig. Opret din forespørgsel her.

1 kWh koster omkring 3-4 kr. og en familie med 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnittet omkring 5-5500 kWh årligt.

Grøn strøm betyder, at strømmen er blevet produceret af vedvarende energikilder f.eks. ved hjælp af vindmøller eller solceller.

Hos de fleste strømselskaber har man mulighed for, at vælge grøn strøm. Jo flere der vælger grøn strøm, jo mere vil efterspørgslen på grøn strøm også stige og det kan hjælpe med, at få bygget flere vindmøller der netop producerer grøn strøm.