Elselskaber - Sådan finder du det billigste elselskab 2024

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Opdateret d. 2. februar 2023 af Terje Pedersen

Elselskaber i 2024

For at kunne få leveret grøn strøm til din husstand skal du være tilknyttet et elselskab. Du har siden 2003 frit kunne vælge, hvilket elselskab, der skal levere strøm til dig, så finder du en billigere og / eller bedre el leverandør, kan du uden problemer skifte el leverandør.

Det er både nemt og hurtigt at skifte elselskab, men i første omgang skal du finde ud af, hvilken leverandør der er den rette for dig.

Vi har sørget for, at du helt gratis kan indhente tilbud fra anerkendte elselskaber, og vi har desuden udarbejdet en dybdegående guide om alt der er værd at vide om danske elselskaber samt sammenligning af disse. Du er derfor landet på den rigtige side, hvis du ønsker hjælp til at vælge elselskab

elselskab

Indholdsfortegnelse

Elselskaber i Danmark

Danmark huser rigtig mange elselskaber. Nogle af dem er store og anerkendte, mens andre er mindre i både størrelse og kendskabsgrad. Der findes i alt omkring 45 forskellige selskaber i Danmark, så du har mange valgmuligheder som elkunde.

Som forbruger skal du ikke nødvendigvis have kendskab til alle elselskaber. Du kan ikke desto mindre drage fordel af at kende til de mest populære leverandører. Nogle af disse præsenterer vi dig for herunder.

 

Her er nogle af de mest populære el leverandører i Danmark:

Du har mulighed for at indhente tilbud fra ovenstående elselskaber hos Dinfagpartner. Du skal blot udfylde vores formular. Alle ovenstående selskaber er i øvrigt landsdækkende, hvilket vil sige, at de kan levere grøn strøm til dig og din husstand, om end du bor i Århus, Aalborg eller København.

Siden det danske elmarked blev liberaliseret i 2003, har rigtig mange nye elselskaber set dagens lys. Dette er udelukkende en fordel for dig som elkunde, da det sikrer dig mere konkurrencedygtige priser og i det hele taget bedre vilkår.

 

Er der forskel på elselskaber i Jylland, på Fyn og på Sjælland?

Danmark er et lille land, og derfor vil det være oplagt at tænke, at prisen på el er den samme, uanset om du er bosat i Jylland eller på Sjælland.

Det er dog ikke tilfældet. Elpriserne vil nemlig afhænge af, hvor du bor. Som jyde eller fynbo får du billigere strøm end sjællænderne, da prisen på strøm er lidt billigere i Vestdanmark end i Østdanmark.

Vær dog opmærksom på, at det kun er en mindre andel af din elregning, der går til el. Den største andel går til moms, afgifter m.v.

Derfor giver det ikke mening at spekulere i at flytte vest for Storebælt udelukkende for at spare penge på strøm. Besparelserne vil nemlig være forholdsvis begrænsede, medmindre du har et meget højt elforbrug.

Men hvorfor er strøm billigere vest for Storebælt, tænker du måske? Årsagen er, at såvel Jylland som Fyn modtager strøm fra både Sverige, Tyskland og Norge, mens der på Sjælland kun modtages strøm fra Sverige og Tyskland.

 

Ønsker du at støtte et lokalt elselskab?

Som nævnt, så kan du vælge mellem hele 45 forskellige elselskaber. Mange elkunder vælger elselskab som Norlys eller Modstrøm, men der er også mulighed for at vælge et lokalt elselskab.

Enkelte elselskaber er lokale andelsejede selskaber, som er engagerede i lokalområdet. Der er bl.a. eksempler på selskaber, der støtter op om lokalsporten ved at uddele midler til optimering af sportshaller og andre faciliteter. Det kan også være, at elselskabet støtter det lokale elitefodboldhold med et fast sponsorat.

Vil du gerne støtte et af de elselskaber som engagerer sig i dit lokalområde, kan du nemt og med god samvittighed skifte til et af disse. 

Er der forskel på elselskaber?
Elselskaber
Læs her om de billigste elselskaber i Danmark

Hvilket elselskab skal jeg så vælge?

Det kan være lettere sagt end gjort at vælge det rigtige elselskab, for hvilket elselskab er i virkeligheden det rigtige?

Svaret kan være forskelligt fra person til person og fra husstand til husstand, da det i høj grad afhænger af egne præferencer. For nogle er det vigtigste at finde en leverandør, der kan levere grøn strøm, for andre er det at finde det billigste elselskab, og for helt tredje er det at finde en leverandør med et rigtig godt omdømme.

Som vi har været inde på ovenfor, er det altså meget individuelt, hvad man vægter højest, og hvilket elselskab man i givet fald skal vælge.

 

Du kan med fordel lægge vægt på følgende i dit valg af elselskab:

  • Elpriser
  • Omdømme
  • Variabel eller fast elpris
  • Bindingsperiode
  • Opstartsperiode
  • Bæredygtighed
  • … og meget andet!

 

Det betaler sig at bruge god tid på at vurdere de forskellige elselskaber på ovenstående parametre med henblik på at finde det helt rigtige match. Skulle du på et senere tidspunkt fortryde dit valg af elselskab, kan du frit skifte igen (når bindingsperioden er slut naturligvis).

 

Sammenlign priser på strøm fra danske elselskaber

Du skal være opmærksom på mange faktorer, når du skal vælge nyt elselskab.

En af de vigtige faktorer er elprisen, som kan svinge en del fra leverandør til leverandør. De aktuelle elpriser er generelt høje, men prisen pr. KWh varierer fortsat en del fra leverandør til leverandør. Derfor giver det god mening at sammenligne elselskabernes priser.

 

Du skal sammenligne følgende priser fra elleverandørerne:

  • Prisen pr. kWh
  • Abonnementspris
  • Gebyrer (f.eks. betalingsgebyr)

 

Ved at lægge ovenstående sammen kan du beregne den reelle elpris. Gør du dette, vil du finde ud af, at der kan være stor forskel på, hvor meget du betaler for strøm, alt efter om du vælger den ene eller anden leverandør.

Mange elkunder begår den fejl, at de udelukkende kigger på prisen pr. kWh. Det er ikke hensigtsmæssigt, da en høj abonnementspris eksempelvis kan gøre, at elselskabet med den laveste kWh-pris samlet set ikke er den billigste udbyder.

Ønsker du et aktuelt indblik i priserne fra elselskaberne, så indhent tilbud via vores hjemmeside. Der kan være mange penge at spare.

Hvilket elselskab skal du vælge?
Vindmøller på en mark
Vindmølle fra et dansk elselskab

Vær også opmærksom på bindingsperiode og afregningsmetode

Som forbruger ønsker du naturligvis at finde et billigt elselskab, men sørg for ikke blot at fokusere på prisen. Der er nemlig også andre vigtige faktorer.

En anden vigtig faktor er bindingsperioden. Mens nogle elselskaber slet ikke opererer med binding, så er bindingsperioden hos andre elselskaber på hele 6 måneder.

Forventer du at forblive kunde hos det givne elselskab i lang tid, så vil en lang bindingsperiode ikke nødvendigvis være en hindring. Du mister ikke desto mindre en smule fleksibilitet ved at vælge et elselskab, der kun tilbyder elaftaler med binding.

En tredje vigtig faktor er afregningsmetoden.

Du kan nemlig vælge mellem to forskellige typer af elaftaler – en aftale med en fast månedlig betaling eller en aftale med en variabel pris fra danske vindmøller.

Ved at vælge en aftale med en fast pris øre pr. kWh opnår du budgetsikkerhed, og du behøver ikke at bekymre dig om stigende elpriser. Med variable elpriser kan du få billig grøn strøm, når elpriserne falder, og du vil kunne tilpasse dit faktiske forbrug efter prisudviklingen i løbet af dagen. Hvilken af de to muligheder foretrækker du?

 

Kan det betale sig at sammenligne mange elselskaber?

Det kan altid godt betale sig at sammenligne to eller flere elleverandører, da det vi udvide dit perspektiv på priserne. Der kan nemlig være en markant forskel på, hvor gunstige priserne og de øvrige vilkår er fra leverandør til leverandør.

Som elkunde løber du ingen risiko ved at indhente tilbud fra andre elselskaber. Sådanne tilbud er nemlig helt uforpligtende, så er der mod forventning ingen penge at spare, så takker du blot nej til dine tilbud.

Jo større et elforbrug du har, desto flere penge kan der være at spare ved at sammenligne el leverandører, men uanset hvad, bør du afsætte tid til at sammenligne dine muligheder.

Det tager ikke mange minutter at indhente og sammenligne tilbud fra danske elselskaber, så grib chancen i dag, og kryds fingre for at du kan spare en god sum penge.

 

Tjek med stor fordel op på elselskabernes omdømme

Inden du skifter elselskab, bør du foruden elselskabets priser, bindingsperiode og afregningsmetode tjekke op på selskabets omdømme. Der er nemlig meget stor forskel, hvor vellidte de forskellige elselskaber er. Mens nogle elselskaber har titusindvis af glade og tilfredse kunder, så har andre elselskaber et mere blakket ry.

 

Du kan bruge følgende platforme til at undersøge elselskabernes kundetilfredshed:

  • Trustpilot
  • Google My Business
  • Facebook (hvis selskaberne tillader indsendelse af anmeldelser)

 

Foruden at tjekke op på leverandørernes score, der beregnes ud fra de indsendte anmeldelser, bør du også bruge tid på at læse nogle af anmeldelserne. Det vil nemlig kunne give dig en god fornemmelse af, om du har fundet et godt og troværdigt elselskab.

Tid til en ny elleverandør?
Grøn elpære
energipriser 2022

Sådan skifter du elselskab og leverandør i 2024

Har din research og sammenligning af elselskaber vist, at du kan spare penge ved at skifte til et andet elselskab, skal du ikke tøve med at handle på det. Det ville trods alt være ærgerligt at gå glip af de besparelser, som et leverandørskifte kan give. I dette afsnit fortæller vi dig hvordan du skifter elselskab.

Proceduren omkring skift af elselskab kan variere en smule fra leverandør til leverandør.

I de fleste tilfælde vil du dog skulle udfylde en formular med navn, personnummer, e-mailadresse, adresse m.v. I samme ombæring skal du angive en indflytningsdato, hvis du bestiller strøm i forbindelse med en flytning. Alternativt skal du blot oplyse en startdato.

Du vil desuden blive bedt om at indtaste dine betalingsoplysninger eller tilmelde dig Betalingsservice.

Dit nye elselskab sørger for at tage hånd om alt det praktiske vedr. overdragelsen fra det gamle elselskab. Som elkunde vil du i forbindelse med leverandørskiftet blive bedt om at foretage en aflæsning af din elmåler, medmindre du har en moderne elmåler, der kan aflæses automatisk af elselskabet.

 

Tjekliste i forbindelse med skift af elselskab:

  1. Sørg for, at din nuværende elaftale er opsagt (vær opmærksom på bindingsperioden)
  2. Tilmeld dig hos dit nye elselskab ved at udfylde en formular e.l.
  3. Aflæs din elmåler og send oplysningerne ind til elselskabet
  4. Betal fremtidige elregninger via Betalingsservice (så sker betalingen helt automatisk)

Hvor ofte er det egentlig muligt at skifte elleverandør?

Der er stor forskel på, hvor ofte danskerne skifter elselskab. Nogle har haft deres nuværende aftale med det samme elselskab i hele deres voksenliv, mens andre har været tilknyttet mere end en håndfuld elselskaber gennem tiden.

Hvad end du repræsenterer den ene eller anden gruppe, skal du være bekendt med, at du med al sandsynlighed kan spare penge ved at skifte elleverandør.

I princippet vil du kunne skifte elselskab hver måned, men for de flestes vedkommende giver det ikke mening at skifte så ofte.

En af de ting, der er afgørende for, hvor hyppigt du kan skifte leverandør er bindingsperioden. Er du bundet til en aftale i 6 måneder, så går der nemlig et halvt år, inden du kan skifte leverandør. I nogle tilfælde er det muligt at komme ud af en aftale før tid, men det kan være en dyr affære, da der opkræves gebyrer for dette.

Det kan give mening at skifte elleverandør en gang eller to om året, hvis der er udsigt til mærkbare besparelser. Noter evt. i din kalender, at du skal sammenlign elselskaber og deres eltilbud et par gange om året.

Grøn energi fra et grønt elselskab
Grøn energi fra et elselskab
Grøn elektricitet gør verden til et bedre sted

Disse vigtige oplysninger skal du bruge for at skifte elselskab

Det er, som vi har været inde på, nemt og hurtigt at skifte elselskab.

Ønsker du, at leverandørskiftet skal ske så smooth som muligt, så kan du med fordel have visse oplysninger klar. Vi giver dig et overblik over, hvilke oplysninger du bliver bedt om at indtaste nedenfor.

 

Du bliver typisk bedt om følgende oplysninger:

  • Navn og personnummer (så elselskabet har mulighed for at slå dig op i DataHub – et uafhængigt it-system, der anvendes af netvirksomheder og elleverandører til at udveksle stamdata m.v.)
  • Startdato eller indflytningsdato (den dag, du flytter ind i din nye bolig eller kommer ud af aftalen med dit gamle elselskab)
  • Telefonnummer og e-mailadresse (disse oplysninger bruges til at sende fakturaer, vigtige meddelelser og ofte stillede spørgsmål)
  • Aftagenummer (dette nummer fremgår af dine tidligere elregninger)
  • Din fulde adresse

 

Hvad koster det at skifte elselskab?

Det er 100 % gratis at skifte elselskab.

Der kan dog forekomme et oprettelsesgebyr hos det nye elselskab, hvilket du bør medtænke, når du overvejer, om det kan betale sig at skifte elleverandør. Langt de fleste elselskaber tilbyder dog gratis oprettelse.

 

Hvem er mit nuværende elselskab?

Du kan på under et minut finde ud af, hvem du køber strøm fra, hvis du måtte være i tvivl om dette.

En af måderne, hvorpå du kan finde svaret er ved at tage et kig på dine tidligere elregninger. Afsenderen vil nemlig fremgå tydeligt med både logo og virksomhedsoplysninger. Alternativt kan du tjekke i netbank, hvilket elselskab du betaler til.

En tredje mulighed er at tjekke det via eloverblik.dk, der er en platform som leverer data vedr. elforbrug. For at logge ind på platformen skal du bruge NemID eller MitID.

Det er særligt vigtigt at vide, hvem dit nuværende elselskab er, hvis du går med tanker om at skifte leverandør.

 

Elselskaber med grøn strøm vinder hurtig frem

Konkurrencen på det danske elmarked er spidset til. Der er kamp om kunderne, og elselskaberne forsøger at skille sig ud fra mængden på flere parametre.

Da langt størstedelen af danskernes elregning går til staten, i form af moms og alle afgifter, har elselskaberne svært ved at konkurrere på prisen. Til gengæld er der andre punkter, som det er muligt at differentiere sig på. Et af de punkter omhandler bæredygtighed.

De seneste år har vi oplevet, hvordan flere af de elselskaber der fokuserer på at levere grøn strøm til danskerne vinder frem. De har opnået øget popularitet i en tid, hvor klimaet for alvor er kommet på dagsordenen hos både politikerne og i de danske hjem.

Ønsker du som elkunde at gøre din elaftale mere grøn, kan du vælge at tilkøbe certifikater for vedvarende energi. Du kan desuden forsøge at reducere dit elforbrug, så du belaster klimaet så lidt som muligt.

Få billig el fra et godt elselskab
skift elselskab
vindmøller i vandet

Hvor miljørigtige er de enkelte elleverandører?

Det er en realitet, at det ikke er alle elleverandører, der er lige miljørigtige. Efterhånden byder de fleste elleverandører dog på et eller flere grønne elprodukter. Ofte vil produkterne være markeret med et eller to grønne blade, der betyder, at elproduktet er baseret på strøm fra vedvarende energikilder som vand, sol og vind.

Er du i tvivl om, hvorvidt strømmen kommer fra CO2-neutrale energikilder som førnævnte, så tag kontakt til det givne elselskab.

Det kan være svært at gennemskue, hvor miljørigtige elselskaberne er, men du kan blive klogere på deres fokus på bæredygtighed ved at undersøge, hvor strømmen kommer fra. De mest bæredygtige elselskaber investerer aktivt i udbygningen af den vedvarende energi.

Formålet med disse investeringer er at sikre, at vi i fremtiden kan blive mere eller mindre uafhængige af olie, kul og atomkraft.

 

Der findes stadig mange billige elselskaber og leverandører

Det er næppe gået din næse forbi, at elpriserne har været stigende i en længere periode. Du vil derfor ikke nødvendigvis kunne få lige så billig el som tidligere, men det er fortsat muligt at finde mange forskellige elselskaber og variabel udbydere med gode tilbud på lave elpriser.

Men hvad definerer et billigt elselskab? De billige og bedste elselskaber er kendetegnet ved, at deres priser er lavere end markedspriserne. For at vurdere, om du har fået et fordelagtigt el tilbud, skal du altså kende til markedspriserne.

Husk dog, at blot fordi at et elselskab er billigst i dag, er det ikke ensbetydende med, at elselskabet også har det billigste strøm om et år.

Der kan nemlig komme nye leverandører til, ligesom eksisterende leverandører kan vælge at reducere deres priser. Hold øje med dette, hvis du vil være sikker på, at du ikke betaler højere elpriser end højst nødvendigt.

 

Hvornår er der egentlig tale om billig strøm?

Der findes ikke en egentlig definition på billig grøn strøm. Nogle elkunder vil argumentere for, at der ikke findes billig grøn strøm, mens andre vil argumentere for, at strømmen er billig når prisen er under den gennemsnitlige kWh-pris.

Prisen på strøm bliver påvirket af en masse faktorer, som du ikke kan rokke ved, men hvis du er flittig til at sammenligne el tilbud, vil du alligevel kunne få billig strøm.

 

Hold også øje med elpriserne time for time fra dit elselskab via en app

Som vi tidligere har været omkring, kan prisen på el afhænge af, om du har valgt en elaftale med en fast elpris eller en variabel elpris.

Hvis du har en variabel el aftale, bør du gøre dig selv den tjeneste at holde øje med elpriserne. Priserne ændrer sig nemlig fra time til time, og den vil være højere på visse tidspunkter af dagen grundet forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Strømmen er dyrest, når efterspørgslen er højest, og det vil typisk være om morgenen og om aftenen. I disse tidsrum bør du så vidt muligt undgå at bruge apparater, der bruger meget strøm, eksempelvis lader til elbil, opvaskemaskine, vaskemaskine, ovn osv.

De fleste elselskaber har deres egen app, hvorigennem du kan følge den aktuelle elpris. Søg med fordel i App Store eller Google Play efter en app fra dit elselskab. Kontakt elselskabet hvis der ikke umiddelbart dukker en app op.

 

Hvad er forskellen på et elselskab og et netselskab?

Som elkunde betaler du til to forskellige selskaber – henholdsvis et elselskab og et netselskab.

Det er netselskabet, der sørger for, at der transporteres strøm til din husstand, så du kan bruge dit køleskab, dine lamper, din computer og andre eldrevne apparater. I Danmark findes der mange forskellige netselskaber, men der er kun ét netselskab som ejer kablerne ved din husstand. Du kan af følgende grund ikke vælge netselskab.

Elselskabet er det selskab, der står for handlen af din strøm. Det er altså dette selskab, du køber strømmen fra. Mens netselskabet er fast for din husstand, kan du frit vælge elselskab.

Vi er langt hen ad vejen selvforsynende i Danmark, men din strøm vil i princippet også kunne komme fra et af vores nabolande som Tyskland, Norge eller Sverige.

dinfagpartner logo

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra elselskaber på billig el

Der findes som bekendt rigtig mange forskellige strøm selskaber, og derfor er det usandsynligt, at du på nuværende tidspunkt er kunde hos det billigste elselskab. Det kan i hvert fald være en god idé at undersøge, om der findes et billigere elselskab til din nuværende elleverandør.

Tænk nu, hvis du kunne spare 500, 1.000 eller 2.000 kr. om året blot ved at skifte leverandør og få den billigste elaftale på markedet.

Hos Dinfagpartner kan du nemt indhente 3 tilbud fra elselskaber på billig el. Vi samarbejder med elselskaber som NRGi, Norlys og OK, der alle vil sætte en ære i at udarbejde et uforpligtende el tilbud til dig, så du kan sammenligne elselskaberne inden du træffer den endelige beslutning.

Det eneste vi beder dig om er at udfylde vores formular med basale oplysninger som adresse, postnummer og by. Så sender vi din forespørgsel videre til elselskaberne.

Ved at bruge vores service lader du elselskaberne kæmpe om dig. Med udsigten til potentielt at kunne spare mange penge på strøm kan vi kun anbefale dig at gribe muligheden med det samme. Vores service er gratis og uforpligtende.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Find ud af, om du kan spare penge på strømregningen

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud på strøm

Det tager kun 2 minutter