Fordele og ulemper ved solcelleanlæg på jorden

solcelleanlæg på jorden

Indholdsfortegnelse

Et solcelleanlæg på jorden kan være en god løsning, når husets tag ikke har den optimale hældning, eller hvis taget ikke er stort til at kunne rumme et solcelleanlæg.

I artiklen vil vi gennemgå, hvilke fordele og ulemper der er ved fritstående solcelleanlæg, så du lettere kan tage stilling til, om det er en løsning, der matcher dine behov og ønsker. Vi vil komme omkring, hvad et fritstående solcelleanlæg koster, og hvordan du indhenter tilladelse til at opføre et sådant anlæg i din have.

Billede af et solcelleanlæg
Billede af solceller på jorden

Fordele ved fritstående solcelleanlæg

Der er rigtig mange gode grunde til at etablere et solcelleanlæg i haven i stedet for på husets tag:

Der kan opnås en optimal placering af solcellerne – med et større udbytte til følge

Den største fordel ved et fritstående solcelleanlæg er, at det er muligt at placere og installere solceller med den mest optimale hældning i forhold til solen.

Den mest optimale placering er stik syd og med en hældning på omkring 40 grader. Sørg desuden for at placere solcellerne et sted, hvor de ikke rammes af skygge i løbet af dagen, eksempelvis fra nabobygninger, træer m.v. 

Udbyttet af dit solcelleanlæg vil blive påvirket af solcellernes placering, og derfor er det en fordel, at du med et solcelleanlæg på stativ kan bestemme placeringen.

Der skal færre solceller til for at dække dit behov

Som beskrevet ovenfor har placeringen af solcelleanlægget stor betydning for, hvor meget strøm solceller producerer. Da du med et fritstående solcelleanlæg let kan opnå en optimal placering og dermed producere strøm, så vil du kunne nøjes med færre solceller.

Der kan således potentielt være penge at spare ved at montere et solcelleanlæg på jorden i stedet for på taget.

Du skal ikke være bekymret for dit tags bæreevne

Det er en realitet, at rigtig mange hustage ikke er konstrueret til at bære vægten fra et solcelleanlæg. Det gennemsnitlige solcelleanlæg til privat brug vejer omkring et halvt ton, hvilket giver en ekstra belastning på omkring 15 kg pr. kvadratmeter.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tags bæreevne er stor nok til at kunne bære et solcelleanlæg, så vælg et fritstående solcelleanlæg og spar bekymringen.

De er lettere at rengøre og vedligeholde

En fjerde og ofte undervurderet fordel ved fritstående solcelleanlæg er, at de er lettere at rengøre og vedligeholde end tagmonterede solcelleanlæg.

Det skyldes selvfølgelig, at solcellerne er placeret i en højde, der gør dem let tilgængelige, og det er derfor ikke nødvendigt at skulle have fat i en teleskopstang eller alternativt en stige eller lift for at kunne komme til at rengøre dem.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på solcelleanlæg?

fritstående solcelleanlæg

Ulemper ved fritstående solcelleanlæg

Vi kommer desværre ikke udenom, at der også er ulemper ved solceller:

Der skal søges byggetilladelse

En af ulemperne ved solcelleanlæg på jorden er, at man skal søge om byggetilladelse hos kommunen, idet et solcelleanlæg på jorden anses for et teknisk anlæg.

Du skal ansøge via Byg og Miljø under selvbetjeningsløsningen, hvor du kan logge ind med NemID eller MitID. Vær opmærksom på, at der kan blive opkrævet et gebyr ifm. ansøgningen, hvis der ansøges om at opføre et solcelleanlæg på et eksisterende byggeri.

Anlægget kan optage meget plads i haven

Et solcelleanlæg på jorden kan optage meget plads i haven. Det kan være en ulempe, hvis du har en lille have eller ønsker at bruge haven til andre formål. Det er derfor vigtigt at overveje størrelsen på solcelleanlægget, inden du får det installeret.

Endvidere kan der argumenteres for, at et fritstående solcelleanlæg ikke gør noget godt for havens udtryk, men efterhånden findes der mange stilrene solcelleanlæg.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på solcelleanlæg?

Solcelleamlæg på jorden

Hvad koster et solcelleanlæg på jorden?

Der er ingen regler uden undtagelser, men det kan være billigere at få installeret et solcelleanlæg på jorden sammenlignet med et almindeligt solcelleanlæg, der skal monteres på taget. Solcelleanlæg koster typisk et sted mellem 50.000 og 150.000 kr., alt efter hvor stort og effektivt et anlæg man har behov for.

Du kan med fordel sammenligne priser på henholdsvis fritstående solcelleanlæg og tagmonterede solcelleanlæg, hvis du ønsker at finde den billigste løsning.

Konklusion

Et solcelleanlæg på jorden kan være et godt valg, hvis taget ikke er stort eller stærkt nok til at kunne bære et solcelleanlæg, eller hvis taget ikke har en optimal hældning i forhold til solens stråler.

Der er flere fordele ved et solcelleanlæg på jorden, herunder mulighed for at opnå en optimal placering, lettere installation, lettere vedligeholdelse m.v. Der er også nogle ulemper ved solcelleanlæg på jorden, herunder behovet for en byggetilladelse, og at anlægget fylder meget i haven.

Det er vigtigt at undersøge lokale regler og krav, inden man installerer et solcelleanlæg på jorden, og overveje størrelsen på anlægget og placeringen.

Generelt set kan et solcelleanlæg på jorden være en god investering, der kan spare penge på elregningen og bidrage til en mere bæredygtig fremtid, men i nogle tilfælde vil et tagmonteret solcelleanlæg være et bedre valg.

dinfagpartner logo

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter