Solcelleejere kan gå glip af betaling for deres overskudsstrøm

Hus med solceller

Indholdsfortegnelse

Det er blevet populært at opsætte solceller og producere sin egen grønne strøm, der giver en lavere elregning. Dog kan reglerne være komplekse at sætte sig ind i, og mange solcelleejere er ikke klar over, at de faktisk kan få penge for den strøm, som de ikke selv bruger. Det gælder både private og virksomheder.

 

Ifølge Energistyrelsen var der ca. 143.000 solcelleanlæg tilsluttet det offentlige elnet i Danmark ved udgangen af 2023. Op mod de fleste af dem er opsat hos private og virksomheder, der selv bruger størstedelen af den strøm, som de producerer.

Det er dog ikke alle solcelleejere, der er opmærksomme på reglerne for solcelleanlæg, og det kan betyde, at de går glip af muligheden for en ekstra indtjening.

Manglende information

Hos energiselskabet Energi Fyn oplever de, at det er manglende information, der mangler, når man f.eks. flytter ind i et hus, hvor der allerede er opsat solceller.

 

Finn Andersen, kommerciel direktør hos Energi Fyn udtaler således ”Mange kunder, der flytter ind i et hus med solceller, er usikre på reglerne og mangler rådgivning om, hvordan deres anlæg afregnes, og hvad de skal være opmærksomme på. Mange ved for eksempel ikke, at solcelleanlæg, hvor man ikke modtager et pristillæg fra Energistyrelsen, skal tilmeldes en produktionselleverandør (et elselskab, som køber strøm fra solceller og vindmøller), der kan aftage og afregne den strøm, som man ikke selv bruger”.

Forskellige afregningsmåder for solceller

Afregningen af solceller kan være en kompleks størrelse, som kan være vanskelig at gennemskue. I dag findes der 3 typer af afregningsgrupper for solceller. Derved skal det ligeledes pointeres, at hvis man flytter ind i et hus med et solcelleanlæg, overtager man den måde, som anlægget bliver afregnet på.

 

 Ligeledes udtaler Finn Andersen ”Afregningen af solceller er bestemt ikke simpelt. Man kan være afregnet efter tre forskellige grupper – også kaldet nettoafregningsgruppe. Er ens solceller afregnet i nettoafregningsgruppe 3, er de øjebliksafregnet. Det betyder, at den strøm som anlægget producerer, skal forbruges i samme øjeblik, som den produceres. Alle nye solcelleanlæg afregnes efter gruppe 3. Hvis dette er tilfældet for dig, så skal du vælge en produktionselleverandør.

 

Derfor er det kun kunder i nettoafregningsgruppe 3, der skal være ekstra opmærksomme på at vælge en produktionselleverandør.

 

Hvis du har et anlæg, der er tilmeldt et pristillæg hos Energistyrelsen, så er man garanteret en afregningspris for den strøm, som ens anlæg leverer til elnettet. Her er Energinet forpligtet til at være produktionselleverandør, og derfor skal man ikke vælge en produktinselleverandør.

Hvis du køber et hus med solceller

Har du købt et hus med solceller, så skal du huske at melde ejerskifte af solcellerne på borger.dk.

 

For at melde ejerskifte, skal man bruge anlæggets GSRN-nummer. Det skal man have hos sælgeren eller ejendomsmægleren, hvis man køber et hus med solceller. Herefter kan man se på eloverblik.dk, hvilken afregningsgruppe ens solceller er registreret i. Hvis dine solceller tilhører nettoafregningsgruppe 3, skal man kontakte den elleverandør, man ønsker, samt finde en produktionselleverandør. Man kan med fordel vælge samme selskab som elleverandør og produktionselleverandør. Så betaler man nemlig kun et abonnement, og man får en samlet regning, hvor man kan se beregning af både ens overskudsproduktion og ens forbrug samt en samlet opgørelse over ens forbrug og ens overskudsproduktion, fortæller Finn Andersen.

 

Solcellerne er fremtiden, derfor er det også vigtigt, at man er informeret omkring solceller. Derved er det vigtigt, at man sætter sig ind i reglerne, så man kan få den ekstra indtjening, som man er berigtiget til.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på et solcelleanlæg?

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter