Solcelleanlæg kan det betale sig? Interessen for og efterspørgslen på solcelleanlæg har været støt stigende gennem de seneste år, og det har skabt travlhed hos landets solcellemontører. Det er især de rekordhøje elpriser, der har fået mange private husejere til at investere i solcelleanlæg.
Tidligere har det været muligt at få afdrag for investeringen i dit solcelleanlæg, ligesom der har været mulighed for at søge tilskud til solceller. I dag er der ingen fradrags- eller tilskudsmuligheder, men trods det kan det være hensigtsmæssigt at investere i solceller set fra både et økonomisk og miljømæssigt perspektiv.
Men hvornår kan solceller betale sig, og hvornår kan solceller ikke betale sig? Vi giver dig svaret i dette blogindlæg. I blogindlægget kommer vi bl.a. omkring reglerne vedr. ændring og afmelding af solcelleanlæg, salg af en overskydende mængde strøm, optimale placering af solceller og meget mere.
Ja, solcelleanlæg kan betale sig i de fleste tilfælde
Der er ingen regler uden undtagelser, men i de fleste tilfælde kan det betale sig at investere i et solcelleanlæg og blive tilsluttet elnettet. Der er som hovedregel kun risiko for, at det ikke kan svare, hvis du har et elforbrug, der er meget lavere end gennemsnittet.
En solcelleinstallatør kan hjælpe dig med at beregne, hvorvidt solceller er en god investering i dit konkrete tilfælde. Det afhænger nemlig af individuelle faktorer såsom årligt elforbrug i kilowatt timer, elforbrugets fordeling over døgnet, solcelleanlæggets anskaffelsespris m.v.
Solceller kan betale sig for tre grupper af private husejere
I mange tilfælde vil det være helt indlysende at investere i solceller. I andre tilfælde vil det ikke nødvendigvis være en god investering.
Investering i solcelleanlæg vil være særligt rentabelt for tre grupper af private husejere. Det drejer sig om husejere, der passer ind i én eller flere af følgende bokse:
Husstande, der bruger meget strøm
Nybyggede huse, der skal leve op til energikravene jf. Bygningsreglementet
Husstande, der ønsker en mere grøn profil
Vi beskriver de grupper herunder.
#1 Husstande med et højt elforbrug
Det kan formentlig betale sig for dig at investere i et solcelleanlæg, hvis du har et højt elforbrug, fordi du har varmepumpe eller har et årligt elforbrug i den høje ende.
Du kan ikke nødvendigvis blive selvforsynende med el ved at få monteret solceller, men du kan få dækket en del af dit strømforbrug og reducere din elregning.
#2 Nybyggede huse, der skal leve op til energikravene jf. Bygningsreglementet
Du bør også overveje at investere i et solcelleanlæg, hvis du skal bygge et nyt hus, der skal leve op til energikravene i henhold til Bygningsreglementet.
I dag stilles der strenge krav mht. energiforbrug ved nybyg, og for at holde sig inden for de fastsatte grænseværdier kan det være nødvendigt at investere i solceller. Solcelleanlægget kan nemlig være medvirkende til, at bygningens energiforbrug bringes ned på et niveau, hvor ejendomme kan godkendes.
#3 Husstande, der ønsker en mere grøn profil
En tredje gruppe af private husejere, der bør overveje at investere i solceller, er de husejere, der ønsker en mere grøn profil.
Ønsker du at bidrage til den grønne omstilling, vil det være oplagt at få monteret solceller på din ejendom. Med et solcelleanlæg producere du grøn energi, der kan dække dit elforbrug helt eller delvist. Det er en effektiv måde at begrænse dit CO2-aftryk på.
Et solcelleanlæg vil ca. være tjent hjem efter 8-10 år
Som vi har været inde på, vil det ofte kunne betale sig at investere i et solcelleanlæg, men hvornår investeringen er tjent hjem er meget individuelt.
I mange tilfælde vil tilbagebetalingstiden lyde på omkring 8-10 år, men i nogle tilfælde kan den være markant længere. I næste afsnit kan du læse lidt om, hvad tilbagebetalingstiden afhænger af, og hvordan du kan beregne, hvornår din investering i solceller er tjent hjem.
Det afhænger af tilbagebetalingstiden
Spørgsmålet er typisk ikke, hvorvidt et solcelleanlæg typisk vil kunne tjene sig selv hjem, men snarere hvornår det vil være tjent hjem.
De fleste solcellemontører vil være påpasselige med at love, hvor længe der går, før pengene er tjent hjem, idet det er meget individuelt, og da tilbagebetalingstiden kan blive enten længere eller kortere med tiden.
Helt overordnet afhænger tilbagebetalingstiden af følgende:
Solcelleanlæggets anskaffelsespris
Solcelleanlæggets levetid
Husstandens årlige elforbrug
Din strømpris
Antal solskinstimer
… og en række andre faktorer!
Stigende elpriser er én af de faktorer, der kan være med til at forkorte tilbagebetalingstiden, mens et faldende antal solskinstimer kan trække tilbagebetalingstiden i den anden retning.
For at minimere tilbagebetalingstiden på mange solpaneler, bør du bruge tid på at finde det bedste solcelleanlæg tilbud, da anskaffelsesprisen har stor betydning for dette. Det kræver, at du prioriterer at indhente og sammenligne solcelleanlæg priser fra forskellige aktører.
Eksempel: Du betaler 105.000 kr. for at få installeret og monteret dit solcelleanlæg. Anlægget giver dig en årlig besparelse på din elregning på 10.000 kr. I dette tilfælde vil der gå 10 ½ år, inden investeringen er tjent hjem.
Få mere ud af den producerede strøm med et batteri
Har du planer om at investere i et 6 kW solcelleanlæg, skal du overveje, om du vil købe dit anlæg med eller uden batteri.
Du kan ved at købe et hybrid solcelleanlæg, hvor der er et batteri tilkoblet anlægget, lagre den overskydende el, solcellerne producerer. Det kan meget vel være, at solcellerne producerer mere strøm, end du har brug for om dagen, og denne overskudsstrøm kan du så gemme til om aftenen og natten.