Læs hvilke gulvtyper, du burde overveje til hjemmets forskellige rum

parketgulv

Indholdsfortegnelse

Uanset hvilken bolig du har, om det er en ejerlejlighed i storbyen, et gammelt renoveringsprojekt på landet eller et helt nyt byggeprojekt i forstaden, er der altid mange ting, man skal overveje.

En af de fundamentale ting er gulvet. Læs med her, og få nogle hurtige facts om hvilke gulvtyper, der findes og hvilke farver gulvet burde være i lige præcis dit hjem, for at det passer perfekt sammen med resten af huset. Derudover kan du selvfølgelig også læse om vedligeholdelse af gulv, og om det egner sig til både børn og hund.

Gulvtyper

 • Fliser og klinker

Disse gulvtyper har ofte en rug overflade, hvilket kan gøre, at de er lidt sværere at rengøre, så hvis man ønsker fliser eller klinker, skal man have det i mente, når man skal vælge mellem ru eller glat overflade. Det er super nemt at udskifte klinker og fliser, hvis de går i stykker, men man vil kunne se udskiftningen på fugerne.

 • Laminat

Blandt de mange gulvtyper findes også laminat. Denne type er slidstærk i forhold til vedligeholdelse af gulv, og vil derfor kunne holde i mange år. Desuden passer det også godt sammen med gulvvarme. Man skal dog skifte hele gulvet ud, hvis det er gået i stykker, da det er lavet af kunstigt træ.

 • Linoleum

Denne gulvtype kan, ligesom vinyl, nemt bruges i køkkenet, da det er slidstærkt og nemt at vedligeholde. Desuden kan linoleum fås i mange forskellige mønstre, så man kan nemt finde noget, der passer til dit hjem.

 • Træ

Denne form for gulvtyper kan slibes op til flere gange, så det kan fremstå som nyt. Dog skal man passe på med at gøre det for mange gange. Trægulvet vil altid være en populær størrelse, og derfor er prisen også en anelse høj, men til gengæld holder trægulv i mange år. Med den træets overflade er det nemt at rengøre, og det tåler også væsker.

 • Vinyl

Selvom dette er en af de billigere gulvtyper, er det stadig meget slidstærkt. Vinylgulv er nemt i forhold til vedligeholdelse af gulv, da det er nemt at gøre rent og tåler vand, så det ville være oplagt at have denne type i et køkken. Desuden tilbyder vinylgulve en god akustik i rummet, da gulvet har en blød overflade. En bonus ved vinyl er, at du kan lægge det oven på dit gamle trægulv, hvis du ikke ønsker det længere, og derfor ikke behøver rive det op inden, du lægger vinyl.

Hvilken overfladebehandling skal gulvet have?

Med hensyn til især trægulv lavet af fyr- og grantræ, er der mange forskellige overfladebehandlinger, man kan foretage sig. Dette inkluderer blandt andet:

 • Lakering
 • Ludbehandling
 • Olie
 • Sæbebehandling
 • Voksbehandling

Hvilken overfladebehandling man skal vælge, kommer dog meget an på træsorten samt de andre forskellige gulvtyper, og derfor skal du altid følge anvisningerne, der udleveres, så du har den bedste vedligeholdelse af gulv.

Eksempelvis udleveres mange trægulve, parketbrædder, og lamelgulve med overfladebehandling i forvejen, så dette vil ikke være et projekt, du selv skal klare. 

parketgulv

Hvad kræves af dig til vedligeholdelse af gulv?

Mange er ofte meget i tvivl, når det kommer til valget af gulvtyper, da man ønsker nem vedligeholdelse af gulv som eksempelvis rengøring og en god slidstyrke. Her fortælles lidt, om de forskellige gulvtyper samt fordele og ulemper i forhold til vedligeholdelse af gulv.

 • Trægulv

Vælger du det klassiske trægulv, er det overfladebehandlingen, der er afgørende for vedligeholdelse af gulv, og hvor let det er at rengøre. Husk blot, jo glattere overfladen er, jo nemmere er gulvet at rengøre. Dog er det ikke så skridsikkert.

 • Fliser / Klinker / Natursten

Disse gulvtyper har en meget mere ru overflade træ, hvilket gør dem en del mere skridsikre, men også lidt sværere at rengøre. Dog er enhver form for fliser, klinker eller natursten oplagte at have i hjemmets bryggers, entre, køkken og badeværelse, da disse ofte og let bliver våde.

 • Vinyl og linoleum

Disse elastiske materialer er nemme at rengøre, og eventuelle skader på linoleumsgulvet vil kunne udbrede sig selv, i og med, det er et flydende materiale. Dog kan plastmaterialet vinyl ikke tåle skader.

 

Gulvmand

Hvilke gulve egner sig til dyr?

Hvis man har kæledyr i hjemmet, er dette endnu en faktor at have i mente, når man skal vælge gulv. Deres negle kan larme meget, de kan fælde meget, og de kan have våde uheld. Dette er der dog nogle gulve, der er gode til at håndtere, og ikke kræver meget vedligeholdelse af gulv.

Vinylgulve er med sin bløde overflade meget venlig overfor kæledyr, da dette dæmper lydene fra deres poter og negle, når de går. Desuden er overfladen også god mod ridser fra poterne samt rengøring, og samlesystemet gør at der ikke kommer snavs mellem pladerne. Laminatgulve har de samme egenskaber som vinylgulve. Disse to gulvtyper er dog svære at reparere, når det har fået nok slid, og skal udskiftes.

Dette er noget nemmere med trægulv. Hvis du ønsker dette gulv i dit hjem, skal du sørge for at vælge planker af slidstærk kvalitet, da disse kan stå imod dine kæledyrs poter. Dertil skal du også vælge en ordentlig lak til overfladebehandling, samt vedligeholde gulvet med enten olie, lud og sæbe.

Ønsker du ikke trægulvet i dit hjem, er fliser og klinker altid et godt alternativ, da disse også er slidstærke. Disse kan man også få med ru overflader, hvilket gør det lettere for dyrene at gå på uden at glide for meget.

Hvilke gulve egner sig til børn?

Når børnene skal have deres egne værelser, kan det være fristende som forældre at designe værelset med farverige gulve og vægge, men tænk i stedet for i neutrale farver. Dette gør, at I ikke skal igennem det helt store renoveringsprojekt, når børnene bliver teenagere. Vælg i stedet farverige udsmykninger på væggene og tæpper til gulvet. Under tæppet anbefales det at vælge vinyl- eller laminatgulve, grundet dets bløde overflade og den nemme vedligeholdelse af gulv med disse gulvtyper.

Har du brug for mere hjælp?

Har du fundet ud af hvilket gulv, du skal vælge i dit hjem? Hvordan du skal klare vedligeholdelse af gulv? Mangler du mere inspiration til dit hjem? Såsom hvilke farver væggene skal have, hvordan du får den have, du altid har drømt om eller bare nogle nemme tips og tricks til overskuelig rengøring? Så læs endnu mere her.

Er du ikke blevet overbevist til at klare renoveringen selv, eller har du blot brug for mere rådgivning, så opret din opgave her. Det tager kun to minutter, og du vil modtage tre tilbud fra forskellige fagpartnere, der er eksperter på det område, du skal have til.

Vi har også en Facebook, du kan følge med på.

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter