Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

hvor meget strøm bruger en varmepumpe

Indholdsfortegnelse

Er du i tvivl om, hvor meget strøm bruger en varmepumpe? Svaret på spørgsmålet afhænger blandt andet af, hvilken type varmepumpe der er tale om, samt hvor stort et areal den skal levere varme til.

Herunder kan du læse mere om, hvor meget strøm en varmepumpe bruger på både daglig og årlig basis, samt hvor meget, du skal regne med, at det koster.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om året?

En varmepumpe er afhængig af en strømforsyning, før den kan fungere. Det betyder altså, at du vil opleve en stigning i dit strømforbrug, hvis du erstatter et olie-, gas- eller pillefyr med en varmepumpe. Dog vil du slippe for en separat varmeopgørelse, fordi varmen bliver leveret via varmepumpen, hvilket bliver dækket af din elregning.

Der findes flere forskellige varmepumper, og en varmepumpes strømforbrug afhænger blandt andet af, hvilken type varmepumpe der er tale om. Herudover spiller det også en rolle, hvor stort et areal varmepumpen skal opvarme. Derfor er det svært at give et nøjagtigt svar på, hvor meget strøm en varmepumpe bruger om året.

 

Tager vi udgangspunkt i et hus på 130 kvadratmeter, ser strømforbruget således ud:

  • Jordvarmeanlæg: 5.250 kWh

  • Luft til vand-varmepumpe: 5.750 kWh

  • Luft til luft-varmepumpe: 3.300 kWh

 

Selvom det kan ligne, at en luft til luft-varmepumpe er den billigste løsning, så er det vigtigt at være opmærksom på, at den typisk ikke fungerer som den primære varmekilde, medmindre du anvender den i et mindre fritidshus. Derfor skal du regne med, at der er flere udgifter til boligens øvrige varmekilder.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om dagen?

Forbruget bliver typisk udregnet på årlig basis, fordi varmepumpens strømforbrug kan variere afhængigt af den pågældende dag.

Der kan være dage, hvor du bruger mindre strøm, ligesom der kan være dage, hvor du bruger mere. Samtidig bliver strømforbruget påvirket af årstiden, da en varmepumpe bruger strøm mere om vinteren.

Derfor er det svært at give et svar på, hvor meget strøm din varmepumpe bruger i døgnet. Dog er det muligt at udregne et gennemsnit baseret på det årlige forbrug. Det giver en indikation af, hvor meget strøm, du kan forvente, at din varmepumpe bruger i døgnet. Tallet vil dog være højere om vinteren og lavere om sommeren.

I nedenstående tabel kan du se, hvor mange kWh du skal forvente, de forskellige typer af varmepumper bruger på daglig basis. Vær opmærksom på, at der er tale om et gennemsnit. I beregningen er der taget udgangspunkt i et hus på 130 kvadratmeter, hvorfor en varmepumpe vil bruge mere strøm på at opvarme et større hus.

Tabel over gennemsnitligt dagligt strømforbrug:

Type

Årligt forbrug

Dagligt forbrug

Jordanlæg

5.300 kWh

14 kWh

Luft til vand

5.750 kWh

15 kWh

Luft til luft

3.300 kWh

9 kWh

Strømforbruget varierer afhængigt af husets størrelse

Der er stor forskel på, hvor meget strøm det kræver at varme en bolig op, da det afhænger af størrelsen på huset. Jo flere rum, der er i boligen, desto mere strøm skal varmepumpen bruge. Til gengæld skal du huske på, at det i langt de fleste tilfælde er billigere at varme boligen op med en varmepumpe.

En varmepumpe er en energieffektiv varmeløsning, og man siger, at du får 3-5 kWh i varme for hver 1 kWh, som varmepumpen bruger.

Varmepumpens strømforbrug bliver bedre udnyttet, end hvis du anvendte lignende alternativer. Derfor kan det i mange tilfælde være en god idé at overveje at udskifte din varmekilde med en luft til luft eller en luft til vand-varmepumpe.

Det gælder især, hvis du på nuværende tidspunkt varmer din bolig op med et olie- eller gasfyr. Her vil du kunne spare helt op mod 50 procent af din varmeregning, hvis du udskifter den til en varmepumpe. Besparelsen er så indlysende, hvis man sammenligner med fjernvarme, da det afhænger af mange faktorer.

 

Valg af fjernvarme eller varmepumpe

Det er svært at sige, om fjernvarme eller en varmepumpe er den billigste løsning. Der er flere faktorer, som bør være med i vurderingen, da det afhænger af, hvor i landet du er bosiddende. Fjernevarme er en økonomisk løsning, men priserne hos dit lokale fjernvarmenetværk afgør, om det kan betale sig.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at få installeret en varmepumpe i stedet for at være koblet til fjernevarmenetværket, så bør du undersøge priserne. Ifølge Forsyningstilsynet er det dyreste fjernvarmenetværk knap fire gange dyrere end det billigste.

Du kan derfor være uheldig at være tilknyttet et af de dyrere fjernvarmenetværk, og her kan det være praktisk at udskifte til en varmepumpe. Samtidig er der den klare fordel, at du undgår den usikkerhed, der er i forhold til priserne på fjernvarme. Ulempen er, at du ikke er berettiget til et tilskud, hvis du bor i et område med fjernvarme.

 

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Spørgsmålet om, hvor meget en varmepumpe koster i drift, er svært at svare på, da det afhænger af de aktuelle elpriser. Tager vi udgangspunkt i en elpris på 4 kr. pr. kWh, så bruger en luft til vand-varmepumpe omkring 60 kr. i døgnet i gennemsnit, hvilket svarer til et årligt forbrug på omkring 23.000 kr.

Igen er det dog værd at være opmærksom på, at det udelukkende er et estimat, for der er forskel på, hvor meget varmeenergi de enkelte varmepumper bruger, samt hvad prisen på elektricitet er. Særlig i tider, hvor elpriser er opadgående kan det være svært at estimere på forhånd, hvor meget en varmepumpe koster i drift.

I løbet af 2022 har elpriserne været ekstraordinært høje, og derfor har det været dyrere at opvarme sin bolig med en varmepumpe end i de forrige år.

Priserne på variable elaftaler ændrer sig fra time til time, og det er ikke ualmindeligt, at priserne har været helt opp på 5 kr. pr. kWh, hvilket er på niveau med priserne under finanskrisen.

Selvom elpriserne er steget, så er varmepumpen stadig blandt de absolut billigste varmekilder. Det er nemlig ikke udelukkende dit elforbrug, der koster mere. Priserne på både gas og olie er også steget markant, og derfor er det stadig væsentligt billigere at opvarme din bolig med en varmepumpe end med et olie- eller gasfyr.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Du kan få en reduceret elafgift

Hvis du har el som den primære opvarmningskilde i din bolig, kan du få en reduceret elafgift. Det kræver blot, at din bolig er registreret i BBR-registret som elopvarmet helårsbolig, sommerhus eller feriebolig til eget brug. Herudover skal du være registreret som elvarmekunde hos din leverandør.

Det skyldes, at du har en elregning, som er væsentligt højere end boliger med andre opvarmningskilder, når du gør brug af eksempelvis en varmepumpe. Du kan få reduceret elafgiften med det varmepumpe forbrug, som befinder sig over 4.000 kWh om året. Den særlige elafgift bliver hvert år reguleret af myndighederne.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at reduktionen i din elafgift ikke sker automatisk. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, så kan du altid kontakte dit elselskab, som sikrer, at du opnår en reduceret elafgift, hvis du lever op til de krav, der er hertil. Du finder som regel et ansøgningsskema hos på dit elselskabs hjemmeside.

 

Spar på installation af varmepumpe med Bygningspuljen

Den økonomiske fordel, du opnår, når du gør brug af den reducerede elafgift, sker løbende. Den relaterer sig til selve strømforbruget, og henvender sig udelukkende til dem, der har el som primært opvarmningskilde. Du kan dog også gøre brug af Bygningspuljen, hvis du vil spare penge på selve installationen af din varmepumpe.

Bygningspuljen giver tilskud til energioptimeringer i danske boliger. Du kan derfor søge tilskud om installation og montering af en varmepumpe, hvis du planlægger at konvertere den til primær varmekilde. Hele 80 procent af de tilskud, som kommer fra Bygningspuljen, går i øjeblikket til installation af varmepumper.

Du kan forvente, at tilskuddet dækker omkring 20 procent af prisen for at få installeret en varmepumpe. Det eneste, du skal gøre, er at indsende din ansøgning. Dog er det vigtigt, at du har indhentet tilbud på forhånd, så du ved, hvor meget det kommer til at koste at få installeret en varmepumpe i din bolig.

 

Indhent 3 tilbud på billigere strøm

Hvis du vil reducere din elregning, så handler det i høj grad om at overveje, hvordan du sparer penge på strømmen.

Den bedste løsning er naturligvis at skrue ned for dit forbrug, men det er sjældent muligt, hvis du har en varmepumpe som primær varmekilde. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvor du får billigst strøm og vedvarende energi.

I Danmark er der mange forskellige elselskaber at vælge mellem, og det koster ikke noget at skifte. Derfor er der ingen grund til at blive ved med at være kunde hos dit nuværende elselskab, hvis du kan få billigere strøm hos et andet. Det kan dog være svært at finde rundt i de mange muligheder, der er på markedet.

Heldigvis er der hjælp at hente, for hos Din Fagpartner har vi gjort det nemt for dig at indhente tilbud på billig strøm. Det eneste, du skal gøre, er at indsende en anmodning, og så vender vi retur med tre gode tilbud fra vores samarbejdspartnere, som du kan sammenligne, så du kan vælge det, der er billigst.

dinfagpartner logo

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter