Forstå din elregning – Guide til at påvirke poster i 2023

forstå din elregning

Indholdsfortegnelse

De fleste danske elkunder modtager fire elregninger om året – altså én elregning pr. kvartal. Disse elregninger giver dig overblikket over dit årlige forbrug af strøm, og en oversigt over hvad du skal betale til dit netselskab, som ejer kablerne. Endvidere vil du modtage en aconto regning for det aktuelle kvartal.

Som forbruger kan du måske nikke genkendende til, at det kan være svært at gennemskue en elregning, da der anvendes mange fagbegrebet, og da regningen består af flere nævnte udgifter og mange faktorer. Ved at læse dette blogindlæg vil du blive klædt rigtig godt på til at forstå din elregning og alle de nævnte udgifter.

Vindmøller ved vandet
Vindmøller på en mark
elafgift 2023

Din elregning består overordnet af fire elementer

Nogle regninger er lettere at forstå og overskue end andre. Elregninger hører til blandt de regninger, der er en smule svære at gennemskue.

På elregningen vil du få oplyst, hvad du skal betale strømmen i perioden alt i alt, men skal du have et overblik over, hvordan udgifterne for dit strømforbrug fordeler sig, så skal du dykke lidt længere ned i elregningen.

For at kunne forstå din elregning skal du først og fremmest vide, at den består af fire hovedelementer.

 

De fire elementer er følgende:

  1. Prisen på strøm og abonnement (kunde hos et elselskab)

  2. Betaling for levering af strøm, abonnement m.v. (netselskab og Energinet)

  3. Moms (staten)

  4. Elafgifter (staten)

 

Læs videre for at blive klogere på de fire elementer, der tilsammen udgør din elregning.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Betaling for strøm og abonnement hos elselskab (betales til elselskabet)

En stor del af din elregning består af betaling for selve dit elforbrug og af betaling for dit abonnement hos det valgte elselskab.

Som forbruger afregnes du pr. kilowatt time, og el prisen fastsættes af leverandøren.

Du kan enten betale en fast eller variabel elpris, alt efter hvilket elprodukt du har valgt hos dit elselskab. Prisen pr. kWh ganges med det antal kWh, du har brugt i den givne periode. Hvis du f.eks. har brugt 450 kWh, og din kWh-pris er 6 kroner, så vil din samlet elregning lyde på 2.700 kr.

 

Betaling for levering af strøm, abonnement og nettariffer (betales til Energinet og dit netselskab)

Når du køber strøm er der ikke kun udgifter til selve elselskabet. Den samlede regning består også af betaling til dit lokale netselskab og til Energinet.

Betaling til dit netselskab dækker over de udgifter, som netselskabet har til at aflæse og måle dit elforbrug. Endvidere dækker det over de omkostninger, der er til at reparere og vedligeholde både elmåler og det overordnede elnet, herunder nettariffer.

Netselskabet er det selskab, der i dit nærområde ejer kablerne, der transporterer strøm til dine stikkontakter.

Betaling til Energinet dækker over de omkostninger, der er ved at drive og udbygge den overordnede infrastruktur på elområdet. Energinet er med andre ord med til at sikre, at du kan få strøm fra vedvarende energikilder i stikkontakterne.

 

Moms (betales til staten)

Det tredje element, der sammen med de andre elementer udgør din elregning, er moms. Den danske stat pålægger 25 % moms på alle poster på din elregning med undtagelse af en række gebyrer. Derfor vil moms udgøre en relativ stor del af din betaling.

 

Elafgifter (betales til staten)

Slutteligt opkræves der faste afgifter. De statslige afgifter justeres hvert år og vil lyde på samme beløb, uanset hvilken leverandør af strøm du vælger.

Vær opmærksom på, at du muligvis kan få reduceret elafgift, hvis du opfylder de betingelser, der gør sig gældende.

 

Hvorfor er min elregning steget?

Du modtager som hovedregel en elregning hvert kvartal, medmindre du betaler én samlet elregning én gang om året. I den forbindelse kan du blive klogere på, om du skal betale en højere eller lavere rå elpris end sidste gang.

Oplever du, at din elregning er steget, og har du svært ved at gennemskue de stigende energipriser, så læs lidt videre.

 

Din elregning kan være steget af følgende årsager:

  • kWh-prisen er steget (skyldes typisk et ændret forhold i udbud og efterspørgsel)

  • Dit elforbrug er steget

  • Prisen på dit abonnement hos elselskabet er steget

  • Netværkstariffen (transportgebyret) er blevet dyrere

 

Her finder du dine seneste elregninger

Du kan typisk finde dine seneste elregninger på få minutter.

De fleste elselskaber har udviklet en online selvbetjeningsløsning, hvor du ved at indtaste et brugernavn og en adgangskode kan få adgang til alle dine regninger. Forhør dig om den mulighed hos dit elselskab, hvis du ikke allerede har et login og kan tjek dit elforbrug.

Betaler du dine elregninger gennem Betalingsservice, vil du også kunne se dine regninger ved at logge ind på netbank.

Hos nogle elselskaber er det også muligt at få tilsendt sine elregninger via mail. Gør med fordel brug af denne mulighed, hvis det kan gøre det lettere for dig at få tjekket dine elregninger og dit elforbrug.

 

Hvor ofte modtager jeg elregninger?

Langt størstedelen af alle danske elkunder modtager én elregning pr. kvartal. Der er dog ofte mulighed for at betale for strøm månedsvis, hvis dette ønskes. Du kan overveje at ønske månedsafregning, hvis du vil sprede udgifterne ud på hele året. Ikke alle elselskaber tilbyder denne mulighed.

 

Hvis du ikke kan betale din elregning

En ting er at kunne forstå sin elregning. En anden er at kunne betale elregningen.

De stigende elpriser har gjort det sværere for danske elkunder at betale deres regninger. Har du også svært ved at få pengene til at række, og har du helt aktuelt svært ved at finde penge til at betale din seneste elregning, så er der råd at hente her.

For at undgå at skulle betale høje gebyrer og renter som konsekvens af den sene betaling bør du kontakte dit elselskab for en løsning. I mange tilfælde kan der arrangeres en afdragsordning.

dinfagpartner logo

Sådan kan du spare penge på din elregning i fremtiden

Efter at have læst denne guide vil du formentligt – og forhåbentligt – lettere kunne forstå din elregning fremadrettet. Du vil ikke længere være i tvivl om, hvad du betaler for og til, og du vil i stigende grad kunne forstå, hvorfor din elregning kan falde eller stige.

Du ved nu, at der er elementer i din elregning, som du ikke kan påvirke, herunder moms og afgifter til staten, men at du til gengæld kan påvirke dine udgifter til rå strøm og abonnement til dit elselskab.

For at opnå de laveste elpriser og en billigere elregning fremadrettet kan du med fordel sammenligne de forskellige elselskaber på kryds og tværs. Helt konkret anbefaler vi dig at indhente 3 uforpligtende el tilbud – det kan du gøre gratis gennem Din Fagpartner. Det er genvejen til billig el og til at spare penge på elregningen.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter