Hvor meget strøm bruger en ovn?

ovn

Indholdsfortegnelse

De fleste af os elsker god mad, og vi tilbringer gerne mange timer i køkkenet. Desværre er det ikke gratis at bruge ovnen i køkkenet. Ovnen er en af de absolut største strømslugere i hjemmet. Cirka 12 % af vores elforbrug kommer fra madlavning, og ovnen bidrager i høj grad til denne statistik.

I dette blogindlæg vil vi blandt andet introducere dig for, hvor meget strøm en ovn bruger i gennemsnit, hvad det faktiske strømforbrug afhænger af, hvordan du kan reducere dit forbrug og meget mere.

madlavning i ovn
tændt ovn

Hvad bruger en ovn i strøm?

En typisk ovn bruger mellem 2.000 og 3.000 watt pr. time, hvilket svarer til 2-3 kWh. Hvis elprisen f.eks. er 3 kr. pr. kWh, vil det koste mellem 6 og 9 kr. pr. time at bruge en ovn. Hvis du i gennemsnit kun bruger din ovn i en halv time om dagen, vil omkostningen være mellem 3 og 4,5 kr. pr. gang.

Du kan gange dette tal med antallet af dage pr. måned eller år, du bruger din ovn, for at beregne dit månedlige eller årlige strømforbrug.

Ovnens strømforbrug varierer fra model til model og afhænger af flere faktorer

Den gennemsnitlige ovn bruger en hel del strøm, men der er naturligvis nogle ovne, der har et højere strømforbrug end andre. I forrige afsnit afslørede vi, at mange ovne bruger mellem 2.000 og 3.000 watt pr. time, men der findes ovne, der både bruger mere og mindre end dette.

 

Hvor meget strøm din ovn bruger afhænger bl.a. af følgende:

  • Ovnens alder og størrelse
  • Ovnens wattforbrug
  • Ovnens stand og isoleringsevne
  • Ovnens program og temperatur
  • Antal timers brug af ovnen pr. dag eller uge

 

Derudover spiller elprisen selvfølgelig også en afgørende rolle. Hvis du har et elprodukt med flexafregning, bør du løbende holde øje med strømpriserne, og bruge din ovn, når prisen er lav.

Alder og størrelse på ovnen

Ældre og større ovne bruger mere strøm end nyere og mindre ovne. Det kan derfor være en god idé at udskifte din gamle ovn, hvis den er over 10 år gammel.

Når du skal købe en ny ovn, er det vigtigt at tjekke energimærket og kapaciteten. Den typiske ovn har en kapacitet på omkring 65 liter, men der findes også ovne, der er både større og mindre end dette. Jo større kapacitet, desto mere energi kræves der for at opvarme ovnen.

Ovnens wattforbrug

Det er vigtigt at være opmærksom på ovnens wattforbrug, da det har en direkte indvirkning på strømforbruget. Jo højere wattforbrug, jo mere strøm bruger ovnen. Spørg ind til denne faktor, når du besøger en forhandler for at erhverve dig en ny ovn.

Ovnens stand og isoleringsevne

Ovnens stand og isoleringsevne påvirker også strømforbruget. Nogle ovne holder bedre på varmen end andre, hvilket har en betydelig indvirkning på energiforbruget. Hvis din ovn er dårligt isoleret, kan det resultere i varmetab og dermed øget strømforbrug.

Valg af program og temperatur

Valget af program og temperatur har også stor betydning for ovnens strømforbrug. Nogle programmer er mere energikrævende end andre, og temperaturen har stor indflydelse på, hvor meget strøm ovnen bruger. Ved at vælge lavere temperaturer kan du reducere strømforbruget.

Hvor mange gange og hvor mange timer du bruger din ovn om ugen

Antallet af gange og timer, du bruger din ovn om ugen, påvirker selvfølgelig også strømforbruget. Hvis du kun bruger ovnen lejlighedsvis, vil dit samlede strømforbrug være lavere, end hvis du bruger den dagligt.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Brug mikrobølgeovnen til opvarmning af mad i stedet for ovnen

Hvis du skal opvarme mad, kan det være en god idé at bruge mikrobølgeovnen i stedet for ovnen.

Mikrobølgeovnen er meget billigere i drift og typisk også hurtigere. Brug af mikrobølgeovnen til opvarmning af mad kan derfor være en effektiv måde at reducere dit strømforbrug på. Du kan i nogle tilfælde spare op til 70 % på energien.

Størstedelen af husstandene, der opfyldte betingelserne, modtog automatisk varmechecken. Hvis du opfyldte betingelserne for varmechecken, men ikke modtog den automatisk, kunne du søge om den i en supplerende ansøgningsrunde.

Det vides på nuværende tidspunkt ikke, om der bliver mulighed for at få en varmecheck i 2024. Det afhænger dels af, hvordan energipriserne udvikler sig, og hvilke politiske tiltag der bliver lavet.

En airfryer kan også være et godt alternativ til ovnen

En airfryer kan også være et godt alternativ til ovnen, når det kommer til strømforbrug.

En airfryer bruger generelt mindre strøm end en ovn og kan bruges til at tilberede mange forskellige retter. Dog er det vigtigt at bemærke, at en airfryer har visse begrænsninger, især når det kommer til størrelsen af portioner, der kan tilberedes.

Afkoblingsordningen giver dig mulighed for at søge om at få dækket denne udgift. Der er dog en pulje med begrænsede midler tilgængelig, og derfor gælder først-til-mølle-princippet. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår puljen åbner, og søge så hurtigt som muligt for at have mulighed for at få dækket afkoblingsgebyret.

Der er forventninger om, at en ny pulje vil åbne i starten af 2024. Hold dig opdateret og sid klar til at ansøge, når puljen åbner, hvis du vil have del i puljen.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

pasta i ovn

Andre tips til at spare penge på dit strømforbrug i forbindelse med brug af ovnen

Foruden at bruge mikrobølgeovnen og airfryeren kan du også følge disse tips for at reducere dit strømforbrug i forbindelse med brug af ovnen:

  1. Optø maden først, inden du sætter den i ovnen
  2. Undgå at åbne ovnen oftere end højst nødvendigt, da det resulterer i varmetab
  3. Sæt flere plader i ovnen ad gangen for at udnytte ovnens kapacitet fuldt ud
  4. Brug ovnen, når elprisen er lav, hvis du har flex el
  5. Lav store portioner og undgå at bruge ovnen hver dag

Energimærket er et godt pejlemærke, når du investerer i en ny ovn

Når du skal investere i en ny ovn, kan energimærket være en god guide til at vælge en energieffektiv model. Vælg en ovn med energimærket A eller B, da disse modeller generelt bruger mindre strøm end ovne med lavere energimærker.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

dinfagpartner logo

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter