Hvor meget strøm bruger en computer?

computer

Indholdsfortegnelse

Det er en kendsgerning, at vi danskere er storforbrugere af vores computere. Dette afspejler sig desværre, men helt naturligt, også i vores elregninger. Computeren hører nemlig sammen med bl.a. tv’et og tørretumbleren til blandt de ting i hjemmet, der bruger allermest strøm.

Du ved nok allerede, at en computer bruger en del strøm, men i denne guide vil vi afsløre, hvor meget strøm en computer konkret bruger. Du vil også kunne læse om, hvad der skal til for at reducere dit strømforbrug som computerbruger.

laptop

Hvor meget strøm bruger forskellige typer af computere?

De mest almindelige typer computere er bærbare, stationære og gamer computere. Disse tre typer har langt fra et ens strømforbrug, så det er ikke underordnet, hvilken type computer du har.

En stationær computer med en skærm bruger cirka dobbelt så meget strøm som en bærbar computer, mens en gamer computer med skærm bruger næsten tre gange så meget. Vi vil give nogle eksempler på computernes strømforbrug i de kommende afsnit.

Eksempel 1: Strømforbrug for en bærbar computer

En bærbar computer bruger typisk omkring 65 watt, hvilket svarer til 0,065 kWh. Hvis du bruger din computer i fire timer om dagen, vil det koste 0,78 kr. om dagen eller 285 kr. om året at bruge din computer, hvis vi regner med en gennemsnitlig elpris på 3 kr. pr. kWh. Dit årlige energiforbrug i dette eksempel er 95 kWh.

Eksempel 2: Strømforbrug for en stationær computer med skærm

En stationær computer har i sig selv et højere strømforbrug end en bærbar computer, og forbruget stiger kun, hvis en skærm og andet ekstraudstyr tilsluttes. Du kan forvente, at en stationær computer bruger cirka 120 watt eller 0,12 kWh.

Hvis vi igen antager, at du bruger din computer i fire timer om dagen, vil det koste 1,44 kr. om dagen eller 525 kr. om året, hvis elprisen er 3 kr. pr. kWh. I dette eksempel vil dit årlige strømforbrug være 175 kWh.

Eksempel 3: Strømforbrug for en gamer computer med skærm

En gamer computer med skærm er mere kraftfuld end en almindelig computer, hvilket påvirker energiforbruget.

En almindelig gamer computer inkl. skærm bruger cirka 200 watt eller 0,20 kWh. Hvis du gamer i fire timer hver dag, vil det koste 2,40 kr. om dagen eller 876 kr. om året at bruge computeren. Det årlige strømforbrug vil løbe op i 292 kWh.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

bærbar pc

Sådan reducerer du dit strømforbrug, når du bruger en computer

Har du ambitioner om at sænke dit elforbrug som computerbruger, er der flere ting, du kan gøre:

  1. Reducér din skærmtid: Brug din computer mere effektivt og begræns din tid foran skærmen. Dette kan hjælpe dig med at finde en bedre balance mellem online og offline aktiviteter og forbedre din produktivitet.
  2. Sluk for computeren efter brug: Det er vigtigt at huske altid at slukke for computeren, når du er færdig med at bruge den. Dette hjælper med at spare energi og forlænge computerens levetid. Sørg for at lukke alle programmer og gemme dit arbejde, før du slukker computeren.
  3. Oplad computeren, når strømprisen er lav: Hvis du har mulighed for det, så oplad din computer, når strømprisen er lav, f.eks. om natten.
  4. Skift batteriet, hvis det løber hurtigt tør for strøm: Et dårligt batteri kan øge dit strømforbrug betydeligt, hvilket kan være en frustrerende oplevelse. Når dit batteri begynder at løbe hurtigt tør for strøm, bør du overveje at skifte det ud med et nyt og mere effektivt batteri. På den måde kan du sikre, at du altid har tilstrækkelig strøm til at bruge dine enheder uden afbrydelser.
  5. Undgå tilslutning af ekstraudstyr: Jo flere ekstra enheder, du tilslutter til din computer, jo højere bliver dit strømforbrug. Undgå derfor at tilslutte unødvendigt ekstraudstyr som mus, tastatur, skærm og højtalere.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

Hvor meget strøm bruger en computer i dvale?

En computer i dvaletilstand bruger omkring 0,5 watt, hvilket er en meget lille mængde strøm. Selvom det kan virke ubetydeligt, er det stadig en god idé at slukke din computer helt, når den ikke er i brug for at spare endnu mere energi og reducere dit klimaaftryk.

Høje elpriser kan gøre selv en energieffektiv computer dyr at bruge

Det giver absolut mening at investere i en energieffektiv computer, da det kan have en betydelig indvirkning på dit samlede energiforbrug. Men det er vigtigt at tage højde for, hvor meget du betaler pr. kWh, da selv en lille forskel på 0,50 krone pr. kWh kan have en mærkbar effekt på din samlede elregning.

Derfor er det sund fornuft at indhente priser fra forskellige elselskaber for at sikre, at du ikke betaler overpris for din strøm. Hvis du føler, at du betaler for meget for din el, kan det være en fornuftig beslutning at skifte til en anden eludbyder.

dinfagpartner logo

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter