Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

hvad bruger mest strøm i hjemmet

Indholdsfortegnelse

I vores moderne og digitale samfund er vi afhængige af elektricitet til at drive vores hjem og udføre rutinemæssige opgaver og aktiviteter. Men med de høje elpriser kan strømforbruget hurtigt blive en økonomisk byrde.

Der er dog mange måder, hvorpå vi kan reducere vores elforbrug og spare penge. Men først er det vigtigt at vide, hvilke elektriske apparater der har den største indvirkning på vores elregning. I denne guide vil vi give dig et indblik i, hvad der bruger mest strøm i hjemmet, så du kan træffe de rette valg og reducere dit elforbrug.

Men hvad bruger mest strøm i hjemmet? Vi kan allerede nu afsløre, at bl.a. underholdning og brug af hårde hvidevarer er nogle af de største syndere, når det kommer til strømforbrug.

elektricitet

Tv og underholdning står for omkring 35 % af danskernes elforbrug

Vi danskere er glade for digital underholdning såsom streaming af film, tv-serier og musik samt gaming, og det afspejles i vores elregninger.

Ca. 35 % af det årlige elforbrug pr. husstand går til denne kategori. Det faktiske strømforbrug afhænger af, hvor energikrævende dine underholdningsapparater er, og hvor mange timer om dagen du bruger på digital underholdning.

 

Du kan reducere dit elforbrug til underholdning ved at følge et par simple tips:

For det første kan du begrænse dit daglige forbrug ved at sætte grænser for, hvor mange timer du må bruge på digital underholdning om dagen. Du skal også altid huske at slukke for dine apparater efter brug, da selv standby-tilstand kan forbruge en betydelig mængde energi.

Endelig kan du overveje at erstatte ældre apparater som dit tv eller din computer med mere energieffektive alternativer.

Hvidevarer er også betydelige strømforbrugere

Ca. 36 % af vores strømforbrug går til almindelige hvidevarer som vaskemaskine, tørretumbler, køleskab, fryser osv. Strømforbruget er ofte markant lavere, hvis du f.eks. bor i et hjem uden opvaskemaskine og tørretumbler.

Der er en række effektive måder, hvorpå du kan begrænse din brug af hårde hvidevarer og dermed spare penge på din elregning.

For eksempel kan du vælge at tørre dit tøj udenfor i stedet for at bruge tørretumbleren, undgå at køre en halvfyldt vaskemaskine eller opvaskemaskine, og huske at afrime fryseren regelmæssigt. Disse simple ændringer i din daglige rutine kan have en positiv indvirkning på både miljøet og din pengepung.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

13 % af elforbruget går til madlavning

Selvfølgelig laver nogle mennesker mad oftere end andre, men de fleste husstande bruger både ovn og komfur til madlavning på daglig eller ugentlig basis, og dette kan mærkes på elregningen.

Ca. 13 % af en husstands elforbrug går til madlavning. Det er relativt meget, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på sit elforbrug og finde måder at begrænse det på. En måde at gøre det på er ved at lave mad, når strømmen er billigst.

Derudover kan man også lave store portioner ad gangen for at undgå at bruge unødvendig energi. En anden effektiv strategi er at optø frosne fødevarer inden madlavning, da det kan hjælpe med at reducere energiforbruget.

Belysning står for 12 % af elforbruget

Vi danskere lever i en del af verden, hvor der er relativt mange timer om dagen uden sol og dagslys, så lamper og belysning spiller en afgørende rolle i vores daglige liv. Det er derfor ikke overraskende, at belysning tegner sig for en betydelig del af vores elforbrug.

Faktisk udgør belysning i gennemsnit 12 % af vores samlede elforbrug. Dette tal stiger om vinteren, hvor dagene er kortere, og vi er afhængige af kunstig belysning.

Du kan spare penge på denne post ved at bruge energibesparende lyspærer, som er pærer, der er designet til at bruge mindre energi og dermed reducere dine omkostninger. Derudover kan du også slukke lyset, når du forlader et rum for at minimere unødvendigt energiforbrug.

Første skridt på vej mod en mindre elregning er at kende til de største strømslugere

Ved at være opmærksom på de største strømslugere kan du tage det første skridt mod en lavere elregning. Når du ved, hvilke apparater og aktiviteter der bruger mest strøm i dit hjem, vil du lettere kunne sætte ind, hvor det er nødvendigt.

Du skal muligvis ændre dine vaner og rutiner for at reducere dit elforbrug. Dette kan omfatte små ændringer i din daglige rutine.

 

Her er fem eksempler på tiltag, du kan handle på for at spare på energien:

  1. Sluk elektroniske apparater, når de ikke er i brug
  2. Brug energibesparende pærer i stedet for almindelige glødepærer
  3. Vask tøj på lavere temperaturer for at spare på energien til opvarmning af vandet
  4. Træk gardinerne for om aftenen for at holde på varmen om vinteren
  5. Undgå at lade elektroniske enheder være i standby-tilstand, da de stadig bruger strøm

 

Disse små ændringer kan virkelig gøre en forskel i dit elforbrug og på samme tid være med til at skåne klimaet.

Vil du have 3 uforpligtende og gratis tilbud på strøm?

dinfagpartner logo

Find ud af, om du kan spare penge på din el- eller gas regning

Få gratis og uforpligtende op til 3 tilbud

Det tager kun 2 minutter